Absolventul Departamentului Inginerie Electrică din cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică, Andrei COTOROBAI, și-a propus să asigure în cadrul tezei de licență acţionarea şi automatizarea unui mini-strung cu comandă numerică computerizată (CNC) şi motor pas cu pas, destinat pentru gravarea şi găurirea plachetelor electronice cu dimensiuni mici de 16×10 cm. Astfel, facultatea s-a ales cu un strung CNC pentru gravare-găurire „made in FEIE”.

Studentul a elaborat de sine stătător documentația tehnică și a ales să procure un set de echipamente dintre cele mai ieftine – de doar 4000 de lei: un strung chinez CNC1610 cu masa de lucru de 160×100 mm pentru prelucrarea plăcilor din lemn şi plastic; 3 avansuri cu MPP bifazate Nema 17HD34011, curent 1,3A, cuplu 0,25 Nm şi un unghi de 1,8° la fiecare impuls de comandă; motor de curent continuu M775 de 12V şi 150W pentru şpindel; modul electronic integrat cu 3 draivere A4988 Arduino. Strungul dispune de un soft specializat gratuit GRBL-0,9, care asigură comanda numerică computerizată, iar pentru elaborarea programului de prelucrare automatizată a pieselor, a ales softul tehnologic ArtCAM, reușind astfel să demonstreze că sistemele complexe şi destul de costisitoare ale maşinilor unelte CNC pot fi realizate într-o formă mai simplă şi mult mai ieftină.

Pentru început, a asamblat mini strungul CNC 1610, livrat în stare dezasamblată, a însuşit softurile necesare și a efectuat setările principale, deși acestea nu i-au fost predate. Datorită utilizării MPP cu un unghi mic de deplasare (1,8°/impuls, adică cu 200 de impulsuri pentru o rotaţie deplină la 360°), strungul asigură o poziţionare a organelor maşinii unelte în buclă deschisă, fără traductoare şi regulatoare digitale de poziţie cu funcţionare în buclă închisă. Precizia de poziţionare cu MPP şi arbori filetaţi cu pași de 2 mm/rot constituie  2×1,8°/360°=0,01mm și poate fi suficientă, dat fiind că rezoluţia sistemelor ultraperformante ale corporaţiilor industriale constituie  0,001mm.

Strungul CNC pentru gravare-găurire „Made in FEIE”, programat de Andrei COTOROBAI aobținut cea mai înaltă notă din partea comisiei de licență și a fost demonstrat la Expoziţia europeană a energiilor durabile SUN DA-I FEST-2018.

(Visited 8 times, 1 visits today)