Comisia Europeană a semnat, săptămâna trecută, Contractul de alocare a finanţării nerambursabile pentru dezvoltarea nanotehnologiilor în Moldova, valoarea grantului ridicându-se la un milion de euro.

Este vorba despre proiectul „NanoMedTwin”, câştigat prin Programul European ,,Orizont-2020” de către Centrul National de Studiu şi Testare a Materialelor (CNSTM) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Proiectul se realizează în consorţiu cu echipe de experţi din Germania, Marea Britanie, Suedia, Italia, Israel cu scopul de a consolida centrul prin diverse activităţi: mobilități, schimb de experienţă, organizarea unor forumuri comune, şcoli de vară, traininguri pentru doctoranzi şi masteranzi, precum și elaborarea unor propuneri de proiecte pentru promovarea acestora prin programe comunitare.

Potrivit directorului CNSTM, acad. Ion TIGHINEANU, alocarea de către Comisia Europeană a unui milion de euro pentru dezvoltarea nanotehnologiilor se datorează integrării cu succes a științei autohtone în spațiul european de cercetare, vizibilității crescânde a cercetătorilor noștri în lume, diseminării rezultatelor prin cele mai prestigioase reviste și conferințe științifice internaționale. La realizarea proiectului vor participa colaboratori ai Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul UTM, cercetători de la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, experți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și de la alte instituții de didactico-științifice. Implementarea proiectului va dinamiza colaborarea cercetătorilor moldoveni cu echipe din țările-membre ale consorțiului și va consolida cooperarea pe intern la intersecția nanotehnologiilor cu biomedicina.

Colaboratorii CNSTM activează în domeniul nano-bio-medicinii de mai mulți ani, înregistrând o serie de reușite de rezonanță. În premieră, au fost elaborate nanoparticule din nitrură de galiu cu cavități, biocompatibile, care penetrează în celulele vii și pot fi utilizate pentru stimularea sau inhibarea unor procese vitale, aceste nanoparticule fiind influenţate de la distanță grație proprietăților lor magnetice și piezoelectrice. Cercetătorii Centrului au demonstrat micro-motoare originale în baza rețelelor de nanotuburi din dioxid de titan cu capacități cargo. Au fost elaborate circuite electronice neuronale constituite din rețele memristive în baza nanomembranelor din nitrură de galiu capabile să efectueze mecanisme elementare de învățare a obișnuinței la un stimul, precum este adaptarea la un stimul electric. Un an în urmă în țara noastră a fost susținută cu brio prima teză de doctor în științe la intersecția nanotehnologiilor și biomedicinii de către dl Tudor Braniște, tânăr cercetător al UTM.

La începutul anului curent, acad. Ion TIGHINEANU a fost ales membru de excelență al Societății Internaționale pentru Optică și Fotonică, iar recent – membru senior al Societății Americane de Optică. Pentru succese de rezonanță în cercetarea științifică, savantul a fost inclus în lista celor 10 ambasadori de imagine a R. Moldova, fiind un promotor fidel al științei la scară națională și internațională.

(Visited 8 times, 1 visits today)