Memorandum privind achitarea de către UTA Găgăuzia a 50 de burse de studii la UTM pentru elevii găgăuzi

Autoritățile din Găgăuzia vor acoperi, în premieră, integral, taxa de şcolarizare pentru 50 de elevi găgăuzi, care au decis să urmeze o specialitate în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei. Un Memorandum în acest sens a fost semnat, astăzi, 12 iulie 2018, de către Bașcanul UTA Găgăuzia Irina VLAH și rectorul UTM Viorel BOSTAN.

În aceeași zi, 12.07.2018, a avut loc și inaugurarea la Comrat a Centrului local de depunere a actelor pentru admiterea – 2018 la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). Acesta este al treilea asemenea centru deschis de UTM în principalele regiuni ale țării, care are menirea de a facilita procedura de depunere a actelor pentru candidații la studii și scutirea acestora de a se deplasa în acest scop la Chișinău.

Semnarea acestui Memorandum – un document de maximă importanță pentru ambele părți – a fost precedată de o întâlnire a delegației UTM, condusă de rectorul UTM Viorel BOSTAN, însoțit de Dinu ȚURCANU, prorector UTM, Veaceslav ȘUTCHEVICI, GIZ Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice, manager componenta „Promovarea investițiilor”, cu Bașcanul Găgăuziei Irina VLAH și Prim-Viceguvernatorul UTA-Găgăuz Yeri, Vadim CEBAN.

Autoritățile UTA Găgăuzia în urma unei analize profunde a economiei regiunii, pentru prima dată în istoria modernă și-au propus drept obiectiv atragerea de investiții străine directe (ISD) și investiții locale, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea regiunii prin reindustrializarea regiunii. Introducerea măsurilor de stimulare a investițiilor străine directe, precum și reformele promovate atât de Guvern cât și de Autoritățile UTA Găgăuzia Guvernator, Comitetul Executiv și Adunarea Populară au făcut UTA Găgăuzia să fie mai atractivă pentru investițiile străine. Doar în 2018 au fost create peste 1000 de locuri de muncă în industria automotive. Compania Fujikura a demarat construcția unei noi fabrici cu o suprafață de 10 mii de metri pătrați pe teritoriul Parcului Industrial Comrat. Președintele Fujikura Automotive Europe Santiago Rodriguez, și Directorul General Fujikura Automtoive MLD au facut bilanțul locurilor de muncă create și au discutat planuri noi de dezvoltare a investitorului în Autonomie, la întrunirea cu Bascanul Irina Vlah și Prim- Viceguvernatorul UTA-Găgăuz Yeri Vadim Ceban pe data de 10 iulie 2018.

Directorul Fujikura Automotive Comrat, Petru CARAMAN, absolvent UTM, a salutat decizia autorităţilor din regiune de a pregăti ingineri în cadrul UTM, asumându-și implicit acoperirea taxei de instruire.

Autoritățile UTA Găgăuzia și-au propus dezvoltarea industriei componentelor auto, electronicii, constructiei de mașini, Tehnologiilor Informașionale (ICT) si Externalizarea serviciilor de afaceri (BPO), textile, industria de procesare agricolă.  Bașcanul Găgăuziei Irina VLAH a remarcat că „Administraţia regiunii este interesată de perspectiva pregătirii unor specialiști calificați în Republica Moldova, care să contribuie la dezvoltarea industriei în Găgăuzia. Trebuie să oprim exodul de creieri din Autonomie și din țară, și să ridicăm nivelul de trai a populației”.

Salutând această inițiativă, rectorul UTM Viorel BOSTAN a subliniat importanţa ingineriei pentru dezvoltarea economiei naţionale, menționând că perioada actuală este caracterizată de către experți ca fiind „perioada revoluției digitale”, de aceea profesiile inginereşti sunt extrem de cerute pe piața muncii, inclusiv în Republica Moldova.

Memorandumul semnat astăzi de către UTM și UTA Găgăuzia subliniază o dată în plus importanța pe care o conferă autoritățile regiunii profesiei de inginer, care este o sursă de dezvoltare a economiei ţării și, implicit a economiei Găgăuziei.

(Visited 58 times, 1 visits today)