Rectorul UTM,. Viorel BOSTAN, și prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU, efectuează o vizită la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.  

Întâmpinați de prof. univ., dr. Nicolae BÂLC, decanul facultății, prof. univ., dr. Cornel CIUPAN, prodecan și conf. univ., dr. Paul Bere, șef lucrări, un clujean care a lucrat peste 10 ani pentru firme care activează în Formula1 și care a realizat un monopost de Formula 1 în cadrul universității, comandat de o firmă din Germania, reprezentanții UTM au vizitat și Facultatea de Construcții de Mașini – campusul universitar, sălile de curs şi laboratoarele de cercetare şi practică studenţească.

În cadrul întâlnirii au fost identificate direcții strategice de colaborare între cele două universităţi privind cercetarea ştiinţifică și pregătirea inginerilor în domeniul „Automotive”.

– Este un moment special pentru mine, ca rector al Universităţii Tehnice a Moldovei, să vin într-o vizită de lucru pentru a pune bazele unei colaborări cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Venim la o Universitate prietenă şi sunt plăcut impresionat de ceea ce am văzut aici, din punct de vedere al infrastructurii, al dascălilor, dar şi din punct de vedere al discuţiilor pe care le-am avut cu doctoranzi și responsabili ai laboratoarelor de cercetare. Sunt lucruri deosebit de plăcute şi mă bucur să avem un partener pe zona de cercetare, de educaţie şi de consultanţă pe un domeniu foarte important pentru economia națională a Republicii Moldova – Automotive, a menționat în contextul vizitei rectorul UTM, Viorel BOSTAN.

În sectorul automotive din Moldova au investit până acum 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia. Volumul exporturilor în această industrie constituie peste 400 de milioane de dolari, deținând o pondere de peste 20% din totalul de exporturi. În prezent, companiile din Moldova produc componente și software pentru automobilele BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurând cu tapițerii peste 700 de mii de automobile anual. În acest sector activează circa 10 mii de persoane, acesta fiind un domeniu strategic de dezvoltare pentru țara noastră.

(Visited 13 times, 1 visits today)