Universitatea Tehnică a Moldovei a trăit, aseară, al doilea Students’ Fashion Show din tradiția stabilită anul trecut – un spectacol de zile mari, dominat de culoare, expresie și dezvăluire de personalitate în modelele vestimentare ce au defilat sub aplauzele necontenite ale publicului.

Organizat în parteneriat cu Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse, Centrul de Excelență în domeniul TIC TEKWILL, cu suportul operatorului de telefonie mobilă Moldcell, a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), evenimentul a inclus prezentarea a 18 colecții vestimentare realizate în cadrul proiectelor de licență și tradiționalul concurs al colecțiilor vestimentare..

Cele 18 absolvente din anul curent ale programului de studii „Design vestimentar industrial”, Facultatea Textile și Poligrafie, au propus spre deliciul publicului, într-o succesiune continuă, un défilé din 18 colecții vestimentare. O adevărată paradă a modei!

Divizate în 5 categorii – Concept, Casual, Prêt-à-porter, Elegance, Avangard, fiecare colecție s-a constituit din câteva ansambluri vestimentare la temă, iar ținutele s-au evidențiat prin originalitate de croi, stil, gust artistic, dar și denumiri sugestive. Nemaivorbind de materialele utilizate – de la curele din piele, macrameu și croșetare pe furcă la imprimeuri din celofan și viscoză, decoruri din pene și… aripi de insecte! Tinerele creatoare au reușit astfel să creeze un adevărat spectacol pe podium. Eforturile lor au fost apreciate pe măsură de către un juriu select: Larisa BUGAIAN – dr. hab., prof. univ., prorector finanțe și relații internaționale, UTM; Tudor STĂVILĂ – dr. hab., prof. univ., director, Centrul „Studiul artelor”, Institutul Patrimoniului Cultural, AȘM; Sergiu BOTEZATU – manager superior de proiecte, USAID Moldova; Doina NISTOR – director, Proiectul de Competitivitate, USAID Moldova; Crina VIERU – designer, SA „Artizana”; Olga BLANC – designer, brandul „O’Blanc”; Georgeta MIR – designer, manager de producție, ÂM „Mobile”, brandul „Georgette”: Katea GRI – designer, ÂI „Melnic Natalia SRL, brandul „KateaGri”, Elena ZBÂRNEA – designer, „Sophie Design” SRL; Inna NECULIȚA – designer, SA „Tricon”.

Apreciind conceptualizarea artistică și tehnologiile inedite de executare a ansamblurilor vestimentare, juriul a decernat următoarele premii:

Categoria Casual: diploma de gr. I – Tatiana SCHIȚCO, gr. II – Cristina BOGHEAN, gr. III – Mariana BEZDÎGA, diplomă de mențiune – Cristina LAZĂR;

Categoria Prêt-à-porter: diploma de gr. I – Ionela BEJENARU, gr. II – Valentina LAZĂRI, gr. III – Irina BOGDACENCO;

Categoria Elegance: diploma de gr. I – Ecaterina CARAMAN, gr. II – Mihaela DOROGAN, gr. III – Odolina JALBĂ;

Categoria Avangard: diploma de gr. I – Zorina DON, gr. II – Zinaida BARBOS, gr. III – Anastasia SVINARCIUC și Inga ANDRONOVICI;

Categoria Concept: diploma de gr. I – Lilia ABABII, gr. II – Doina ȚOPA, gr. III – Maria ROTARU și Elena ȚURCAN.

Câștigătoarele vor beneficia de premii consistente și din partea UTM: deținătoarele diplomelor de gr. I – 2500 lei, gr. II – 2000 lei, gr. III – 1500 lei, mențiuni – 750 lei.

Alte două premii a câte o mie de lei au fost înmânate absolventelor Lilia ABABII și Maria ROTARU, de către designerul Crina VIERU, absolventă a programului de studii „Design vestimentar industrial”, UTM – din partea întreprinderii de confecții „Artizana” SA.

Un premiu special a oferit și brandul „Katea Gri”, acesta fiind înmânat Liliei ABABII de către designerul Ecaterina GRIGOR, absolventă a aceleiași facultăți.

Un alt premiu special, de 50 de Euro, a venit din partea brandului „Sophie”. Fericita câștigătoare,  Doina ȚOPA, a primit cu entuziasm invitația lansată de către designerul Elena ZBÂRNEA de a lucra în cadrul acestei renumite companii.

Zinaida BARBOS și Inga ANDRONOVICI s-au învrednicit de premii speciale pentru viitoarele colecții din partea Companiei YKK, România SRL – producător de accesorii pentru industria ușoară.

Carolina TIMCO, directoarea Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPHouse, le-a invitat pe tinerele designere să beneficieze de facilitățile oferite de ZIPHouse, oferindu-le câte un abonament pe tot parcursul verii.

Iar Sergiu BOTEZATU a dat vestea cea mare: cu susținerea Asociației APIUS, colecțiile a şase absolvente – Mihaela Dorogan, Doina Țopa, Maria Rotaru, Ecaterina Caraman, Tatiana Schițco, Lilia Ababii – vor fi prezentate la „Moldova Fashion Days”, care se va desfăşura la toamnă.

Evenimentul s-a încheiat cu un val de aplauze adresate profesorilor, care s-au declarat mândri de rezultatul muncii lor, savurând cu bucurie defileul de pe podiumul de la Tekwill, care, iată, le deschide astfel celor 18 tinere designere drumul către marile podiumuri de modă ale lumii.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)