Departamentul Bazele Proiectării Mașinilor (DBPM) din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi, găzduiește, în perioada 22-25 iunie, un atelier didactico-științific cu genericul „Totul despre turbinele eoliene cu ax vertical”. Acțiunea se înscrie în contextul Programului de Stat „Reîntoarcerea profesională a diasporei” și este susținută de numeroși profesori, doctoranzi, masteranzi, studenți.

În deschiderea prelegerilor, prof. univ., dr. hab. Valeriu DULGHERU, șef DBPM, a mulțumit oaspeților de la Politehnica, Montreal pentru amabilitatea că au dat curs invitației UTM să-și împărtășească  experiența acumulată în domeniu.

Experții companiei canadiene IOPARA Inc., profesorii dr. ing. Ion PARASCHIVOIU și dr. Liliana SURUGIU și-au propus să țină un ciclu de prelegeri privind sursele regenerabile de energie și impactul lor asupra mediului și dezvoltării social-economice a societății bazate pe cunoaștere; trecutul, prezentul și unele perspective de utilizare a energiei eoliene; evoluția în timp a turbinelor eoliene cu ax vertical; modele de turbine cu ax vertical, utilizate în diferite domenii de obținere a energiei regenerabile.

Compania canadiană IOPARA Inc. este foarte cunoscută pe plan internaţional prin executarea a numeroase proiecte de concepţie și design pentru motoarele eoliene și hydroliene tip „ax vertical”. Una din realizările recente este eoliana de 2MW proiectată pentru compania YATU New electrica Energy Ltd., care a fost instalată în iulie 2017 la Jangjiang în China, fiind în prezent cea mai mare eoliană cu ax vertical din lume, de tip Darrieus, în funcţiune. Turnul are 100 m înălţime, iar diametrul rotorului este de 70 m.

(Visited 20 times, 1 visits today)