Autoritățile Găgăuziei vor sprijini studiile la UTM a 50 de elevi din regiune

Autoritățile din Găgăuzia vor acoperi, în premieră, integral, taxa de şcolarizare pentru elevii găgăuzi, care au decis să urmeze o specialitate în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

Acest lucru a fost anunţat de Bașcanul Găgăuziei, dna Irina VLAH, la întâlnirea cu elevii şi părinţii din regiune, care a avut loc în incinta Liceului Teoretic Raional „G. A. Gaidarji” din mun. Comrat. „Administraţia regiunii este interesată de perspectiva pregătirii unor specialiști calificați, care să contribuie la dezvoltarea industriei în Găgăuzia”, a remarcat Bașcanul.

Autoritățile regiunii notează o lipsă acută de ingineri, programatori, constructori și arhitecți. Astăzi aceste și alte profesii sunt cele mai solicitate în regiune. „Tinerii vor semna un acord cu Comitetul Executiv al Găgăuziei, care, la rândul său, se va obliga să le ofere locuri de muncă calificate în regiune”, a menţionat Vadim CEBAN, prim-vicebașcanul de Comrat.

Rectorul Viorel BOSTAN, prezent la întâlnire, a subliniat importanţa ingineriei pentru dezvoltarea economiei naţionale, prezentând în detalii oferta educaţională a UTM. Perioada actuală este caracterizată de către experți ca fiind „perioada revoluției digitale”, de aceea profesiile inginereşti sunt extrem de cerute pe piața muncii, inclusiv în Republica Moldova.

Echipa Universităţii Tehnice a Moldovei, prezentă la eveniment (Dinu ŢURCANU, prorector UTM, Radu MELNIC, secretar responsabil al Comisiei de Admitere, Natalia ŞESTENCO, şef Secţia orientare profesională şi formare contingent studenţi) a răspuns la întrebările elevilor privind procedura de admitere din acest an, menţionând că pentru comoditatea depunerii actelor, în regiune va fi inaugurat un birou local de colectare a actelor pentru toţi cei care doresc să aleagă o specialitate din cadrul UTM.

Cu mesaje motivaţionale pentru tinerii absolvenţi ai liceelor din Găgăuzia au venit şi Dmitrii CIOBAN şi Nicolae LUŢENCO, originari din regiune, care au absolvit în acest an Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea „Microelectronică şi nanotehnologii”.

Veaceslav ŞUTCHEVICI, component manager „Investment Promotion” Economic Policy Advice to the Moldovan Government şi membru CDSI al UTM, a menţionat avantajul învăţământului dual în Republica Moldova, precum şi importanţa profesiei de inginer, care este o sursă de dezvoltare a economiei ţării.

În acest an Compania Fujikura a demarat construcția unei noi fabrici cu o suprafață de 10 mii de metri pătrați pe teritoriul Parcului Industrial Comrat. Prezent la eveniment, directorul Fujikura Automotive Comrat, Petru CARAMAN, absolvent al Universităţii Tehnice a Moldovei, a salutat decizia autorităţilor din regiune de a pregăti ingineri în cadrul UTM, asumându-și implicit acoperirea taxei de instruire, subliniind o dată în plus necesitatea acută a cadrelor de ingineri pentru dezvoltarea economiei din Găgăuzia.

Stanislav SĂNDUŢĂ şi Valeria UNGUREANU, studenţi ai Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, specialitatea „Calculatoare”, au prezentat-o publicului pe Eva, cel de-al doilea robot NAO care s-a încadrat perfect în contextul cursurilor de robotică și mecatronică, bazele roboticii și de programare interactivă, în cadrul cărora studenții învață un șir de limbaje de programare.

Deja în acest an, Comitetul Executiv al Găgăuziei va sprijini 50 de elevi din regiune, cărora li se va acoperi taxa de instruire în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei.

(Visited 31 times, 1 visits today)