36 de echipe, între care 15 de la UTM, au prezentat în ediția din acest an a concursului internaţional studenţesc „Ingineria sistemelor microelectronice acad. Sergiu Rădăuţan” 39 de aplicaţii în domeniul sistemelor microelectronice, robototehnicii, dispozitivelor biomedicale, sistemelor şi aplicaţiilor cu microcontrolere.

Fiind o competiție cu o vădită tentă de implementare practică a creației tinerilor pasionați de acest domeniu, juriul a apreciat atât descrierea orală a dispozitivelor, cât și demonstrarea practică a funcționalității acestora. Cel mai convingător s-a dovedit a fi Dimitrie-Cristian FODOR, student la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. Popa” din Iași, care a impresionat cu un „Manechin inteligent pentru exersarea tehnicilor de prim ajutor”, cucerind premiul I în valoare de 3000 de lei și medalia de aur. Premiul II în valoare de 2000 lei și medalia de argint i-au revenit studentului FCIM – Facultatea Calculatoare Informatica si Microelectronica Vladislav KOVALSKII pentru aplicația „Drawing robot”, iar premiul III în sumă de 1000 lei și câte o medalie de bronz au intrat în palmaresul Inei BOTNARU și Dianei Valeria VACARU, de asemenea de la FCIM, UTM, pentru exponatul „Robotic Arm”.

Alte 20 de premii speciale menite să stimuleze ingeniozitatea și creativitatea participanților, dar și implicarea lor în actul educaţional alternativ, racordat la cerințele mediului de afaceri, au fost acordate studenților de la de către partenerii UTM și FCIM în această competiție – Societatea Absolvenţilor în Microelectronică ai UTM, Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova, companiile din RM StarNet, AFN Systems, Djv-Com, Uzina „Topaz”, AROBS Software, Aproservice-X, precum și Microchip Technology Inc.SRL (Bucureşti) și PQT Mecatronics & Innovation (Iaşi).

Cea mai reprezentativă participare la concurs a avut-o UTM – 15 echipe, urmată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași – 10 echipe, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași – 2, Universitatea „Transilvania” din Brașov – 4, Colegiul Politehnic din Bălți –3, câte o echipă delegând și Universitatea de Informatică și Radioelectronică din Minsk, Universitatea Tehnică Națională „I. Sikorsky”, Kiev și Centrul de excelență în energetică și electronică, Chișinău.

La încheierea concursului, prof. univ., dr. Victor SONTEA , șef Departament Microelectronică și Inginerie Biomedicală, UTM, a menționat că acest concurs, ajuns la a VIII-a ediție, a devenit o platformă inovațională deosebită în istoria UTM, în cadrul căreia viitorii ingineri îşi manifesta aptitudinile de lucru în echipă, creativitatea, ingeniozitatea, străduinţa – calități indispensabile unei cariere profesionale de succes.

La deschiderea concursului au participat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, conf. univ., dr. Valentin AMARIEI, acad. Leonid CULIUC, președinteleANACEC Andrei CHICIUC, decanul FCIM, dr. Ion BALMUŞ, conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI, șefi departamente ISA – Ingineria software și automatică și respectiv, DIIS – Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor, cadre didactice, oameni de afaceri, studenți.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)