Informatica aplicată, managementul, matematica, logica, informatica, haiku – aceste noțiuni, care la prima vedere par incompatibile, pentru titularul cursului universitar „Matematica computațională”, conf. univ., dr. Mihail PEREBINOS, Departamentul Informatică şi Ingineria Sistemelor, FCIM, se îmbină organic, dovedindu-se a fi un procedeu metodic inedit pentru însușirea materiei de studiu.

Cu ajutorul strofelor din trei versuri,  tip haiku, pe care le propune în cadrul unui moment poetic pentru analiză, după o descifrare în scris a mesajului artistic, estetic și de conținut al poeziilor, prof. Perebinos tinde să contribuie la dezvoltarea gândirii logice, asocierea noțiunilor și imaginația creativă a discipolilor săi.

– E un proces intelectual de o sublimă trăire sufletească. Or un haiku este poezia vieții, a sufletului, mereu în armonie cu natura. Un inginer, programator, informatician, manager, matematician, va crea un produs frumos, dacă își va asculta sufletul și va privi altfel natura, poezia ei. Atunci și în munca sa va fi o poezie/armonie perfectă, susține profesorul Mihail Perebinos.

Domnia sa și-a propus să organizeze pentru studenții FCIM (gr. IA-171, IA-172, MI-171) o întâlnire neformală cu primul autor haijin din Moldova – Vasile SPINEI, poet, prozator, jurnalist, redactor, scenarist, care, de altfel, a fost curios să-i cunoască pe cei care au încercat să-i decodifice mesajele haiku.

Invitatul le-a explicat studenților că un haiku autentic are în structura sa două planuri aflate într-o relație de juxtapunere: fragmentul și sintagma sau expresia. Formal, ele sunt despărțite, cele două planuri ale strofei fiind aparent independente. Dar la o pătrundere în miezul strofei, cititorul  o percepe ca pe o străfulgerare sau iluminare instantanee, cu caracter filozofic, fiind sesizată ca o cale lăuntrică spre desăvârșirea personalității. Am rămas profund mirat de faptul că majoritatea opiniilor expuse de studenți au coincis cu ale mele, eu, care sunt la a 15-ea carte, între care câteva de haikuri.

Într-adevăr, citind și analizând mai multe haikuri diferite, fără a avea o pregătire literar-artistică specială, studenții le-au perceput la fel ca și autorul.

Felicia FILIP: – După haikul „În carte /În loc de semne /Chitanțe neplătite” ne dăm seama că oamenii contemporani nu mai citesc cărți, viața lor a devenit dependentă de tehnologii.

Cristian BARAGHIN, Alina RĂDUCAN, Alexandru ZGUREANU: – Haiku-l „Prin pielea uscată de șarpe, /Drumul furnicilor spre pisc”, ne sugerează că omul, pe traseul vieții, se poate bucura de succes doar depășind obstacolele.

Adriana SOBETCHI: – Cât de mici sunt furnicile, aceste vietăți  minuscule și fragile, ele nu se lasă învinse, urmându-și calea, dornice să-și atingă obiectivul dorit!

Daniela DONOS: – Doar cei mai puternici trec prin toate greutățile pentru a ajunge la țintă…

Haiku este un gen de poezie niponă cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 versuri formate din 5, 7, 5 silabe, respectiv. Primele încercări haiku poetice datează din sec. XVI, dar în forma contemporană, prin eforturile lui Masaoka SHIKI, este promovat din anii 1890. Haiku-urile trebuie să conțină cel puțin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul în care acesta a fost scris și meditații despre natură, plante, flori, insecte, animale. Ținând seama de specificul limbii române, unii haijini români respectă forma fixă 5/7/5, iar alții scriu în formă liberă.

(Visited 58 times, 1 visits today)