Bioinformatica: știință sau artă?

Dr. Ian TOMA, profesor cercetător la School of Medicine & Health Sciences, director-adjunct al Clinicii Medicale din cadrul Universității „George Washington” din SUA, a vizitat de curând UTM, la invitația rectorului, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, și a prof. univ., dr. Victor ȘONTEA, șef Departament Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, FCIM. Cu această ocazie, d-sa a ținut în aula „Acad. Teodor ȘIȘIANU” prelegerea publică „Bioinformatica: cercetări științifice ale genomului uman”, în care a încercat să dea răspuns la retorica întrebare: „Bioinformatica: știință sau artă?”.

Pe parcursul a patru ore academice, distinsul oaspete a informat profesorii și studenții despre evoluția acestui domeniu interdisciplinar de cercetare, colectare, organizare, prelucrare a datelor biologice prin folosirea mijloacelor computerizate, care studiază structura genomului uman și modul de funcționare a acestuia în celulă, pentru a studia cauzele și mecanismul de dezvoltare a maladiilor, soluțiile de prevenire și tratament. Este vorba de un volum de investigații extrem de mare: în decodificarea structurii acidului dezoxiribonucleic – ADN (în 1953) și decodificarea celor circa 23.000 ale genomului uman (în 2003) au fost implicate diverse domenii ale științei, cum ar fi bioinformatica, bioetica, biomedicina, biologia, fiziologia umană, ingineria, informatica, fizica, chimia ș.a.

Pe de altă parte, dezvoltarea vertiginoasă a tehnicii de calcul, capabile să efectueze miliarde de operații per secundă, a permis elaborarea softurilor respective și implementarea acestora la simularea modelelor digitale, procesarea, interpretarea și analiza datelor obținute în cercetarea genomului uman. Or aceste operații, ca metode de cercetare, țin și de domeniul artei, căci pe lângă cunoștințe profunde, se cere și creativitate, inventică, abordări netradiționale.

Prof. TOMA a îndemnat studenții de la microelectronică şi inginerie biomedicală, dar și de la alte specialități inginerești, să-și încerce norocul în bioinformatica genomului uman. Cu atât mai mult cu cât în curând, la UTM se preconizează instituirea unui Centru de cercetare a genomului uman.

Prof. Ian Toma, specialist în biochimie și genomică moleculară, realizează cercetări în domeniul medicinii genomului, secvențierea genomului uman, cunoașterea biomarkerilor a bolilor în sânge, ADN-ului în urma bolilor, schimbărilor care au loc în organism.

(Visited 81 times, 1 visits today)