O zi plină, astăzi, la Departamentul Alimentație și Nutriție din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, cu invitați speciali – Marc FOUCHER, director Art Culinaire Conseil-Meilleur Ouvrier de France, din Agrocampus Ouest, Rennes, Franța, și Huong FOUCHER, profesor la aceeași instituție, care au ținut o lecție publică pe tema: „Implementarea tehnologiilor culinare moderniste pentru preparatele din ouă”.

Conf. univ., dr. Vladislav REŞITCA, decan FTA, conf. univ., dr. Aurica CHIRSANOVA, șef Departament Alimentație și Nutriție al FTA (DAN),  lector superior Mariana CEREPANOVA, director Centru Reușită Universitară,  reprezentanți ai corpului didactic, profesori din învățământul profesional de profil, studenți, masteranzi, elevi, specialiști din alimentația publică și industria alimentară din țară au audiat cu interes subiectele privind evoluția tehnologiilor alimentare și cu utilizarea ouălor și derivatelor din ele.

Maestrul Marc FOUCHER, declarat cel mai bun bucătar al Franței în anul 2004, Cavaler al Meritului Național al Franței, Consilier culinar la Scène Thélème rue Troyon, Paris 1* Michelin și director al companiei ART CULINAIRE CONSEIL, din 1 iulie 2004, a împărtășit mici secrete culinare, testate și aprobate de ani buni în laboratorul său de creație. Exercițiul didactic de înaltă probă a continuat cu un dialog constructiv și a culminat cu lansarea  cărții „La preuve par l’OEUF” (autor: prof. Marc FOUCHER).

Prof. univ., dr. Olga DESEATNICOV a rămas încântată de prezentarea oaspetelui francez Marc FOUCHER, specialist de talie internațională. În prelegere a prezentat o gamă largă de informații privind evoluția bucătăriei franceze, care vor fi de un real folos și pentru noi, profesorii, dar și pentru studenți, specialiști din domeniul alimentației publice. Monografia sa este o adevărată enciclopedie despre ou, oul în arhitectură, oul în bucate, cu dezvăluirea criteriilor de selecție și a unor tehnici culinare speciale – în total peste 80 de bucate din ouă! Mulțumim Antenei Chișinău-AUF și conducerii FTA pentru organizarea acestui atelier didactic, care va contribui negreșit la inițierea unui schimb valoros de experiență educațională, culinară și culturală.

Evenimentul a fost organizat de Filiera Francofonă Technologies Alimentaires din cadrul Departamentului Alimentație și Nutriție, FTA-UTM, prin  proiectul „FORMATIONS FRANCOPHONES 2017-2019”, susținut de către Agenția Universitară Francofonă (AUF). Membru al AUF, Universitatea Tehnică a Moldovei este una dintre cele 68 de instituții cu care colaborează Agrocampus Ouest, Rennes, Franța.

(Visited 17 times, 1 visits today)