Data de 4 mai 2018 a devenit ziua de naștere a unei platforme ultramoderne de fabricaţie digitală, design industrial și inginerie, inaugurată în incinta Centrului de Excelenţă în domeniul TIC Tekwill. Se numește „FabLab Chișinău” (Fabrication Laboratory) și reprezintă unul din cele mai mari (700 m.p.) ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est, dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generaţie, asistate de calculator.

„Această platformă va permite studenților, inginerilor, arhitecților, designerilor să implementeze proiectele dezvoltate pe hârtie, prezentate în modele de carton”, a declarat în mesajul inaugural rectorul UTM, Viorel BOSTAN.

Impresionată de aportul și implicarea UTM în procesul de promovare a noilor tehnologii în educație, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica BABUC a menționat că de fiecare dată revine cu bucurie la UTM, pentru că ceea ce se întâmplă în ultimii ani în cadrul acestei prestigioase instituții de învățământ superior este de-a dreptul extraordinar. Doamna ministru i-a adus mulțumiri rectorului UTM Viorel BOSTAN, care a înțeles de ce are nevoie învățământul superior din Republica Moldova, realizând un parteneriat exemplar cu partenerii de dezvoltare, donatorii externi și conectând studenții la rețele de tineri creativi din întreaga lume. Totodată, ministrul Monica BABUC a exprimat mulțumiri partenerilor strategici – USAID Moldova și Guvernului Suediei – pentru suportul adus la dezvoltarea industriilor creative și a ingineriei din țara noastră, prin crearea FabLab-urilor și, implicit, a locurilor de muncă bine plătite.

Brock BIERRMAN, asistentul administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, și-a exprimat convingerea că tehnologia este cheia prosperităţii Republicii Moldova. „Iată de ce tindem să oferim tinerilor acces la cele mai progresiste soluții în acest domeniu, căci viitorul Moldovei este în mâinile lor şi abilitățile lor incredibile. Centrul de excelenţă Tekwill, renovarea laboratoarelor CIRCLE din cadrul UTM şi, mai nou, lansarea FabLab Chişinău fac parte din eforturile noastre constante de a pregăti specialişti calificați pentru industria TIC, grupată cu ingineria şi industriile creative”. În altă ordine de idei, d-sa a menționat că are o legătură specială, de suflet, cu Moldova, bunicul său patern fiind originar din Soroca.

Subliniind rolul cercetării şi al inovării la prosperitatea unei naţiuni, E.S. Signe BURGSTALLER, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, și-a exprimat speranța că laboratoarele FabLab vor inspira tot mai mulţi băieţi şi fete să aleagă o profesie în domeniul tehnologiei informației și industriei creative: „Suntem onorați că ajutăm tinerii din Moldova să-şi construiască un viitor prosper acasă, pe un fundament solid, materializat în competențe ce țin de tehnologie, creaţie şi antreprenoriat”.

În cadrul unui tur prin atelierele FabLab, repartizate în 5 zone de lucru: Coworking, 3D Printing, Electronics and loT, Woodworking şi Metalworking, oaspeții au văzut în acțiune echipamentele destinate studenților UTM, inginerilor, designerilor, arhitecților, antreprenorilor și tuturor celor pasionați de inovație. Printre echipamente se regăsesc instrumente sofisticate, utilizate în industria electronică, robotică, industria mobilei și industria constructoare de mașini: strunguri, utilaje de prelucrare a lemnului și a metalului, imprimante 3D, mașini de gravat și tăiat cu laser, echipamentele de prototipare rapidă și echipamentele destinate proceselor industrială, precum și accesul la softuri  oferite de două corporații americane renumite – Solidworks și Autodesk – lideri mondiali în dezvoltarea de aplicații pentru proiectare tridimensională utilizată în inginerie, arhitectură, design de produs și multe alte domenii.

Conform agendei propuse de organizatorii evenimentului, pe parcursul zilei a fost derulată o suită de activități. Vizitatori au luat cunoștință „pe viu” de proiectarea și confecționarea diferitelor articole din placaj, modelarea și imprimarea articolelor în 3D, au audiat comunicările lect. univ. Mihai STAMATI, DDIP, și oaspetelui din Ucraina Vasili TIMOȘCIUC, managerul „FabLab Odesa”, care au povestit istoriile lor inovaționale de succes.

Victor BUJOREANU, liderul echipei „Maker space – Atelier 99”, demonstrând  instrumentele și echipamentele din dotare, a menționat: „Această platformă de lucru este destinată pentru ingineri, programatori, designeri, arhitecţi, artiști, medici, elevi și studenți, inovatori și entuziaști în domeniul tehnologilor. În timpul apropiat, în comun cu conducerea Centrului, urmează să punem la punct condițiile de utilizare a acestora. Pe bază de abonamente, ne propunem să derulăm activități privind instruirea adulților și a elevilor, dezvoltarea unor produse în tehnica medicală, biomedicină, agricultură, automotive.”

Andrei BRAGARENCO, conducătorul Clubului Ingineresc „MicroLab”, a prezentat realizările obținute pe parcursul a opt ani în domeniul roboticii, sistemelor embedded și programării: „Suntem mândri că ne numărăm printre primii rezidenți ai FabLab-ului, iar condițiile foarte bune de lucru vor stimula creativitatea elevilor și studenților pasionați de robotică și mecatronică.”

FabLab-ul din Chișinău se alătură unei rețele internaționale, care numără astăzi cca 1300 de filiale din peste 30 de țări. Fondarea lui a fost susținută de Guvernul Republicii Moldova, USAID-Moldova, Guvernul Suediei și Asociaţia Naţională a companiilor TIC, iar echipamentele necesare au fost puse la dispoziție de Universitatea Tehnică a Moldovei și compania „Nanu Market”. În Republica Moldova, va activa câte un Fab Lab și la Drochia, Ungheni, Cahul.

(Visited 103 times, 1 visits today)