UTM își trăiește ora de vârf. Pe parcursul a două zile (4-5 mai) tradiționala Expoziție „Creația deschide Universul”, al optulea an consecutiv, oglindește eforturile depuse zi de zi în aule, ateliere, laboratoare de  către studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori.

În deschiderea Expoziției, dr., conf. univ. Valentin AMARIEI, prorector pentru formarea continuă şi parteneriate, a menționat că au fost scoase la rampă peste 270 de lucrări elaborate în  cadrul celor 9 facultăţi ale UTM și a Colegiului Tehnic. Sunt cele mai noi creații inginerești elaborate la UTM în domeniile design interior, industrial, vestimentar și poligrafic, lucrări din arhitectură și energetică, construcţia de maşini și mecanică, TIC și bioenergetică, radioelectronică şi telecomunicaţii, construcţii civile și transporturi, tehnologii alimentare și protecția mediului.

Folosindu-se de prilejul că evenimentul a beneficiat de prezența unui public numeros, între care oficiali de rang înalt – Monica BABUC, ministru al Educației, Culturii și Cercetării; Brock BIERMAN, şeful Biroului pentru Europa și Eurasia din cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID); Signe BURGSTALLER, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova; Irina STRĂJESCU, președinta Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC), reprezentanți ai mediului de afaceri – ai zeci de întreprinderi-partenere, oameni de știință, cadre didactice, liceeni, părinți, autorii au încercat să atragă atenția și prin demonstrarea funcționalității creațiilor etalate,  între care invenții cu roboți sumo, imprimante 3D, mașini care se pot deplasa fără șofer, machete ale unor case smart, mână robotică, panouri solare, sisteme de monitorizare a consumului de energie, dispozitive care pot monitoriza bătăile inimii, oxigenul din sânge, temperatura corpului etc.

Momente de o aleasă ținută inovațional-științifică au oferit lecțiile publice dedicate promovării spiritului de creativitate inginerească prezentate de personalități notorii în domeniile de specialitate ale UTM: „Evoluția creației inginerești: de la idee la invenția unui nou tip de transmisii” (acad. Ion BOSTAN), „Rolul chimiei în inginerie” (prof. univ., dr. hab. Rodica STURZA, Departamentul Chimie, UTM), iar publicul pasionat de televiziunea 3D a avut posibilitatea să afle detalii impresionante despre trecutul, prezentul și viitorul televiziunii de la Iurie DEMCIUC, șef secție tehnică, ÎS Radiocomunicaţii.

Evenimentul a inclus și un  captivant fashion show, în cadrul căruia viitoarele creatoare de modă și-au prezentat colecțiile vestimentare în conceptul „Hansel și Gretel” (elaborate de studentele programului de studii TDCT, conducător: Elena URSU, Departamentul MTCTP-UTM), și „Emoții de toamnă” cu motoul „Toamna este o a două primăvară în care fiecare frunză este o floare” (elaborate de studentele programului de studii MTCT, conducător: Angela SCRIPCENCO, Departamentul MTCTP-UTM).

Agenda prevede o suită variată de activități pentru cele două zile rezervate evenimentului, scopul acestuia fiind de a atrage atenția tinerilor, în special a absolvenților de liceu și colegii, asupra profesiei de inginer și a potențialului inginerilor de a se afirma ca actori centrali în diverse domenii de activitate.

(Visited 8 times, 1 visits today)