În perioada 20-23 aprilie 2108, echipa Departamentului Fizică (DF) – prof. univ. dr. hab. Vasile TRONCIU, conf. univ., dr. Alexandru RUSU, conf. univ., dr. Vitalie CHISTOL și lector universitar Constantin PÎRȚAC, a organizat pentru elevi Olimpiada Republicană la fizică – ediția anului 2018.

În deschiderea competiției, Vasile TRONCIU, șef DF, a transmis participanților un mesaj de salut din partea administrației UTM și a profesorilor care au participat la elaborarea testelor, felicitându-i pe elevi cu prilejul frumoaselor rezultate obținute la etapele raionale și municipale și dorindu-le ca Olimpiada Republicană la Fizică, ajunsă la a 54-a ediție, să decurgă într-o atmosferă prietenească și lucrativă.

Pentru mulți elevi această competiție didactică constituie un punct de pornire în cariera profesională. UTM, fiind unica instituție cu profil ingineresc din RM, unde fizica se predă la cel mai înalt nivel, dorește să-și asume calitatea de partener în cariera profesională a tinerilor pasionați de fizică și științele inginerești și îi invită la studii. Aici îi așteaptă aule bine amenajate, centre de cercetare și de studii, profesori de înaltă calificare, cu studii și stagii realizate în țară și în străinătate.

În altă ordine de idei, prof. TRONCIU, i-a îndemnat pe tineri să participe cu încredere în proiectul „Student pentru o zi”, care oferă elevilor din clasele terminale ale liceelor și colegiilor posibilitatea de a trăi în mod real viața de student al Universității Tehnice a Moldovei și de a alege o carieră în domeniul ingineriei spre un viitor de succes.

Avem o noutate și pentru profesorii din licee și gimnazii: cu acceptul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Departamentul Fizica va organiza cursuri de pregătire continuă la fizică și astronomie, în laboratoare înzestrate, în cadrul cărora lucrările realizate sunt asistate de calculator, dar și în incinta Observatorului Astronomic sau a Planetariului UTM.

Olimpiada și-a desemnat cu mândrie învingătorii. În baza punctajului acumulat, Gabriel GRAUR (Liceul AȘM) a ocupat locul I, Mihail CHIROŞCA (Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, mun. Chişinău) și Cătălin TRIFAN (L.T. „Ion Vatamanu”, or. Străşeni) s-au clasat pe locul III, iar lui Ion SAVIŢCHI (Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, or. Nisporeni) i-a revenit o menţiune.

(Visited 30 times, 1 visits today)