Delegaţia formată din Vitalie Tarlev, secretar de stat (domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor), Ministerul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, Sergiu Botezatu, Senior Project Manager în cadrul Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), Doina Nistor, directoare a Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Sergiu Rabii, expert, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Ana Chirita, director executiv, Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și coordonator al proiectului Tekwill, Sergiu Voitovschii, administrator al parcului pentru tehnologia informaţiei „Moldova IT Park”, Viorel Bostan, prof. univ., dr. hab., rector al Universităţii Tehnice a Moldovei, şi Dinu Turcanu, șef Direcţia Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, UTM, se află în această săptămână în SUA, în cadrul unei vizite de studiu la Silicon Valley, San Francisco.


În data de 2 aprilie, delegaţia Republicii Moldova a vizitat Universitatea Stanford care este o universitate privată de renume din California, Statele Unite, fiind considerată una dintre cele mai prestigioase din lume. În cadrul vizitei au fost purtate discuţii constructive în vederea stabilirii unor parteneriate comune, cu Matt Harvey, Executive Director, Stanford Technology Ventures Program şi Dan Somen, Stanford Product Realization LAB. Începând cu anul 1952, mai mult de 54 de angajaţi sau absolvenţi ai universităţii Stanford au câştigat Premiul Nobel, totodată are şi cel mai mare număr de laureaţi ai Premiului Turing în Informatică. Printre studenţii şi absolvenţii universităţii Stanford se numără 30 de miliardari, 17 astronauţi, membri ai Congresului Statelor Unite, persoane care au fondat companii importante precum Google, Hewlett-Packard, Nike, Sun Microsystems şi Yahoo.
Cu scopul alinierii educaţiei şi instruirii digitale la standardele internaţionale, membrii delegaţiei au vizitat şi Corporaţia Intel, cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf. Brian G. Gonzalez, General Manager Global Education Sector, Intel Corporation a prezentat oaspeţilor, tendinţele globale ale companiei, menţionând că educaţia asistată de calculator este esenţială în secolul al XXI-lea, iar noile tehnologii, ce transformă economia globală, vor influenţa viitorul studenţilor de azi, atât pe plan personal, cât şi profesional.
Scopul deplasării în SUA a delegaţiei RM a constat în familiarizarea cu experienţa şi bunele practici de implementare a proiectelor educaţionale din domeniul IT în parteneriat cu sectorul privat, donator şi instituţiile guvernamentale, precum şi stabilirea parteneriatelor cu universităţi de top din SUA pentru potenţiale programe comune în scopul dezvoltării Republicii Moldova ca un hub tehnologic modern.
Vizita a fost organizată cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova şi Proiectului Dezvoltarea Centrului de Excelenţă în domeniul TIC implementat de Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC, finanţate de USAID şi Guvernul Suediei.

 

 

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)