Cum îi motivăm pe tineri să dorească să muncească acasă și să-și poată asigura un trai decent în Republica Moldova? Ce proiecte, politici și strategii își propun să dezvolte autoritățile statului pentru a simplifica procedurile de lansare și dezvoltare a afacerilor inițiate de tinerii antreprenori? Ce previziuni există privind majorarea burselor, salariilor, formarea profesională continuă, învățământul dual, protecția socială pentru studenți cu copii? Aceste și multe alte subiecte similare au fost abordate în cadrul lecției publice ținute în fața studenților și profesorilor UTM de către președintele Parlamentului RM Andrian CANDU.

Înainte de a da curs dialogului, Andrian CANDU s-a arătat mândru pentru studenții și profesorii UTM, care au fericitul prilej de a studia și activa într-un cadru istoric, referindu-se la clădirea principală a UTM din centrul Chișinăului. De asemenea, s-a arătat impresionat de prima instalație pe care a admirat-o la intrarea în clădire – Pendulul Foucault – orologiu gravitaţional cu cinematică interactivă, care indică atât mişcarea de rotaţie a Pământului, cât și ora locală generată de rotirea Pământului, construit de studenți, doctoranzi, profesori și ingineri-absolvenţi ai UTM. Președintele Legislativului și-a exprimat în acest context bucuria de a se afla în această ambianță absolut inedită: marcată de creație inginerească tinerească și totodată penetrată de amprenta istoriei.

La rândul său, rectorul UTM Viorel BOSTAN, a declarat că este onorat de prezența Președintelui Parlamentului la UTM, menționând că asemenea întâlniri cu oficialitățile statului sunt foarte utile pentru studenți și cadrele didactice, care, pe lângă statutul onorabil de UTM-iști, au și calitatea de cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul dialogului inițiat în continuare, cele mai multe întrebări din partea studenților au vizat programul „Prima casă”, primele credite care urmează să fie eliberate deja în perioada imediat următoare, dar și diverse proiecte sociale,  inclusiv cel privind tichetele de masă. Studenții s-au arătat interesați și de proiectul „Arena Chișinău”, președintele Parlamentului declarând că autoritățile statului au zilnic discuții pe subiecte tehnice, există un calendar al activităților, iar în prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru lansarea concursului internațional de selectare a investitorului.

Andrian CANDU a menționat, în context, că aceste proiecte sociale sunt parte a unei strategii promovate de către autorități cu scopul de a-i interesa pe tineri să muncească acasă și să-și poată asigura un trai decent în Republica Moldova.

Uniunea Europeană este modelul de dezvoltare calitativă pentru Republica Moldova, a menționat Președintele Legislativului, subliniind că „niciun guvern nu va reuși fără sprijinul oamenilor și al tinerilor”.

În discuțiile despre stagiile oferite de Legislativ, Andrian Candu a invitat tinerii să se alăture echipei Parlamentului în implementarea sistemului e-Parlament, care va necesita expertiză, cunoștințe și energie.

Și profesorii universitari s-au folosit de prilej pentru a afla din prima sursă despre colaborarea cu Guvernul României. Andrian Candu a vorbit aici despre proiectele, aflate în realizare, precum cele de modernizare a grădinițelor, despre bursele acordate studenților, autostradă, integrarea sistemului energetic și financiar-bancar, schimb – de studii și experiență de muncă.

Alte subiecte abordate de studenți și profesori au ținut de majorarea burselor, salariilor, formare profesională continuă, învățământ dual, protecția socială pentru studenții cu copii etc.

(Visited 9 times, 1 visits today)