Anual, pe 20 martie, 77 de țări de pe toate continentele celebrează Ziua Internațională a Francofoniei. Și la UTM din septembrie 1997 activează cu succes două filiere francofone.

Demonstrând spirit de solidaritate francofonă, Departamentul Alimentație și Nutriție (DAN) și Filiera Francofonă „Technologies Alimentaires” (FFTA) din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor (FTA), în parteneriat cu Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), prin proiectul „Santé, nutrition et sécurité alimentaire”, Școala superioară de nutriție, companiile comerciale „BioEm” (produse din soriz) și „Casa Rinaldi” (produse fără gluten), au abordat, în această zi, o problemă concretă de sănătate a populației și a organizat seminarul științifico-practic cu participare internațională „Produse fără gluten. Pentru cine? Pentru ce? Avantaje și riscuri” („Produits sans gluten. Pour qui? Pour quoi? Avantages et risques”) – pentru persoanele cu afecțiuni celiace; cadre didactice și studenții UTM; Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi;  medici din cadrul Departamentului Gastroenterologie, Spitalul Clinic Republican, Chișinău; cadre didactice ale şcolii profesionale nr. 2, Chișinău și un grup de audienți ai cursurilor de formare continuă din școlile vocaționale din RM.

Seminarul a fost onorat cu prezența dr. hab., prof. univ. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, dr., conf. univ. Vladislav REȘITCA, decanul FTA, Roxanda ȚURCANU-TOLOMEY, coordonator al Antenei AUF – Chișinău, și dr., conf. univ. Aurica CHIRSANOVA, șef DAN, care au reiterat importanța evenimentului pentru amplificarea dialogului dintre UTM și mediul de afaceri întru rezolvarea unor probleme concrete cu care se confruntă societatea, salutând inițiativa DNA de a contribui la promovarea unor alimente sănătoase, pentru persoanele care manifestă intoleranță la gluten.

Sub îndrumarea dr. Rodica SIMINIUC, conf. univ. DAN, în 6 ateliere didactice practice, participanții la eveniment au pregătit pe parcursul a trei ore astronomice o gamă largă de produse fără gluten. Ulterior, degustătorii oficiali – oaspeții și cadre didactice, împreună cu echipele executante, au apreciat foarte înalt calitățile organoleptice, nutritive și estetice ale bucatelor pregătite: „Biscuiți vegetarieni din năut” („Biscuits végétaliens de pois chiches”), „Biscuiți cu cafea și ciocolată” (Biscuits avec café et chocolat), „Alivancă fără gluten” („Alivanca sans gluten”), „Pâine de hrișcă” („Pain au sarrasin”), „Saleu pufoasă din cartofi” („Grissini aux pommes de terre”), „Foccacia fără gluten cu măsline” („Foccacia sans gluten aux olives”), dar și sarmale moldovenești umplute cu soriz.

Reprezentanții SRL „BioEm” – managerul Irina BALICA (absolventă a FFTA, UTM) și SRL „Casa Rinaldi” –managerul Romina MOTRUC, au demonstrat sortimentul produselor fără gluten, produse în țară sau de import și disponibile pe piaţa din Republica Moldova.

Conferința a finalizat cu un master-class.  Dr., prof. univ. Anatol BALANUȚĂ, șef Departament Enologie, FTA, a prezentat vinurile „Chardonay-2017” și „Saperavi-2017”, produse în cadrul Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificație „Centrul de Cercetări Oenologice” al UTM.

În opinia participanților, conferința înseamnă noi cunoștințe și experiențe.

Maria Magdalena DULGHIERU, studentă, a. I:

– Am căpătat noi cunoștințe despre alimentele folosite în nutriția omului și am obținut deprinderi de a pregăti bucate originale din produse fără gluten, fapt pentru care le mulțumim organizatorilor.

Adrian VARTIC, student, a. I:

– Am obținut experiență de lucru în echipă, mi-am făcut prieteni noi, am anticipat programul de studii de la cursurile superioare de oarece am aflat informații utile despre produsele fără gluten, am însușit procedee culinare noi. Le suntem profund recunoscători sponsorilor, care ne-au pus la dispoziție produsele necesare, dar și ne-au familiarizat cu gama de alimente, pe care le comercializează în țară și peste hotare.

Glutenul denumește proteinele conținute în grâu, orz, ovăz, secară, alac și hibrizii acestora. De conținutul  lui depind calitățile de panificație a aluaturilor fabricate din aceste cereale. Începând cu anul 1999, Uniunea Europeană, prin actele sale normative, obligă producătorii din industria alimentară la etichetarea alimentelor să declare existența glutenului în ele.

 

 

(Visited 21 times, 1 visits today)