Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CIRCLE – o platformă de laboratoare ultramoderne la FCIM

„TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE” este noua platformă de laboratoare ultramoderne lansată, astăzi, la FCIM pentru studenții a patru facultăți cu profil tehnic, electronic, mecanic și ingineresc.

Pe lângă accentul special pus pe crearea condițiilor moderne de studii individuale și în grup ale studenților, condiții adaptate la utilizarea tehnologiilor digitale, CIRCLE are două roluri primordiale: de a transfera cunoștințe (ceea ce numim educație) și de a genera cunoștințe (ceea ce numim cercetare), a declarat în mesajul inaugural rectorul UTM, Viorel BOSTAN. În ultimii ani, a fost configurat și un al treilea rol extrem de important – implicarea în societate, în provocările și în dezvoltarea acesteia. CIRCLE vine ca un răspuns la aceste provocări. Or, prin lansarea acestei platforme vom căuta să impulsionăm două cele mai importante obiective prevăzute în Strategia de dezvoltare a UTM: asigurarea unui învățământ de calitate, conformat strategiei de dezvoltare a Republicii Moldova – Strategia Digitală 2020.  O altă prioritate pe care mizăm să o soluționăm prin acest cluster – integrarea mai profundă cu industria, construind o platformă de dialog cu mediul de afaceri pentru a avansa împreună în dezvoltarea atât a Universității, cât și a întregii țări.

Fiind rezultatul unui parteneriat public privat dintre UTM, Guvernul Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și companii lidere în domeniul de securitate și automatică – „Siemens” şi „BitDefender”, la solemnitatea de inaugurare a noilor laboratoare au participat și partenerii clusterului, numeroși oaspeți și invitați: Chiril GABURICI, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vitalie TARLEV, secretar de stat (domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor), Igor ȘAROV, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Margot ELLIS, Adjuncta Asistentului Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Daniel THOMSON, șef Departament Creştere Economică, USAID Moldova, Thomas ALVETEG, manager proiecte, Ambasada Suediei la Chişinău,  Doina NISTOR, director al Proiectului de Competitivitate din Moldova, Stanislav DORONCEANU, director vânzări RSD – Reliable Solutions Distributor, distribuitorul oficial al Companiei BitDefender în Republica Moldova.

Margot ELLIS, Adjuncta Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, a menționat că USAID susține dezvoltarea industriei TIC și ingineria de precizie din Moldova. Aceste industrii reprezintă astăzi peste 100 de milioane de dolari în valoarea exporturilor. Pentru a menține această creștere fulminantă, aceste 2 sectoare au nevoie de specialiști calificați. Grație echipamentelor moderne cu care sunt dotate, aceste laboratoare vor contribui la pregătirea solidă a studenților, astfel ca aceștia să poată țină piept provocărilor de mâine.

Thomas ALVETEG, manager de proiecte, Ambasada Suediei în Moldova, a subliniat că cei mai importanți angajatori ai tinerilor din Moldova sunt companiile din domeniile IT și  inginerie, care oferă cele mai mari salarii. Suedia susține parteneriatul public-privat cu Universitatea Tehnică a Moldovei în speranța că acesta va favoriza crearea unui anturaj, în care sectorul privat va fi implicat în toate etapele, începând cu elaborarea curriculei până la studii și cercetări.

Grație suportului oferit de USAID și Guvernul Suediei, anual, circa o mie de studenți de la specialitățile de inginerie, automatică, informatică, robotică, mecatronică, electronică, microelectronică, telecomunicații, tehnologia construcțiilor de mașini și inginerie industrială, vor avea posibilitatea să implementeze în mod interactiv cunoștințele dobândite, în cadrul celor trei laboratoare tematice performante, inaugurate în incinta Facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică:

  • Laboratorul „Internet of Things” (IoT) – destinat proiectării și creării sistemelor de monitorizare și conducere la distanță a diverselor procese.
  • Laboratorul „Sisteme Robotice Mobile” – dedicat studiului dispozitivelor și componentelor sistemelor robotizate și mecatronice, dezvoltării aplicațiilor sistemelor robotice, elaborării algoritmilor de inteligență artificială.
  • Laboratorul „Măsurări, Traductoare și Elemente de execuție” creat pentru studiul conceptelor de bază privind măsurările electrice, traductoare, elemente de execuție și achiziția de date în sistemele automate, mecatronică și robotică.

În cadrul evenimentului de inaugurare a clusterului CIRCLE a fost prezentat echipamentul de ultimă generație cu care au fost dotate cele trei laboratoare, iar oaspeții au fost întâmpinați de robotul umanoid NAO. De asemenea, studenții UTM au demonstrat cum funcționează conceptul de „locuință automatizată”, prin conectarea climatizorului și udarea plantelor din ghiveciuri cu ajutorul smartphone-ului.

Costul proiectului se ridică la 230 de mii USD, dintre care 100 de mii USD au fost oferiți de Proiectul de Competitivitate din Moldova. La rândul său, UTM a renovat sălile de laborator, a căror suprafață totală este de 600 de metri pătrați, investind peste 1 milion de lei. Laboratoarele vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, oferite de Siemens și BitDefender: componente programabile, senzori, emițătoare, receptori, procesoare, seturi de roboți, în valoare de circa 70 de mii USD. În proiect urmează să se implice și alți agenți economici, pentru a minimiza neconcordanța dintre curriculumul facultăților de profil și cerințele pieței muncii și pentru a fortifica comunicarea dintre angajatori și universitățile care pregătesc viitorii specialiști.

Printre eforturile USAID și ale Guvernului Suediei de consolidare a industriei TIC din Republica Moldova se numără și inaugurarea, acum un an, a hub-ului tehnologic şi antreprenorial Tekwill. Centrul CIRCLE va continua lanțul hub-urilor din IT, inginerie și anticipează deschiderea Chisinău FabLab – un laborator de prototipare pentru ingineri, arhitecti, designeri, specialiști în electronică și microelectronică.

[av_gallery ids=’32155,32156,32157,32158,32159,32160,32161,32162,32163′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’9′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-qyu3tg’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI