La festivitatea de celebrare a unui an de la deschiderea Centrului de Excelență în domeniul TIC TEKWILL au participat mai mulți oficiali – Pavel FILIP, Prim-Ministru al Republicii Moldova, Chiril GABURICI, ministru al Economiei şi Infrastructurii, Vitalie TARLEV, secretar de stat (domeniul TIC), Signe BURGSTALLER, Ambasador al Suediei în Republica Moldova, Karen HILLIARD, director Misiune USAID Moldova, Sergiu BOTEZATU, manager senior proiecte, USAID Moldova,  Doina NISTOR, director al Proiectului de competitivitate al USAID Moldova.

Prim-Ministrul Pavel FILIP a mulțumit tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea proiectului, menționând că acesta reprezintă o realizare nu doar pentru industria tehnologiei informației, ci pentru întreaga economie: „În doar un an de activitate, Centrul de excelență TIC – Tekwill a devenit un model de succes. Este un proiect care contribuie atât la dezvoltarea afacerilor din domeniu, cât și la formarea profesională a tinerilor, la cele mai înalte standarde ale industriei. Am crezut în această inițiativă încă de dinainte ca ea să devină realitate, așa cum cred în potențialul inovativ al Moldovei și al oamenilor talentați de aici. Mă bucur că am găsit aceeași viziune, dar și sprijin, la partenerii noștri de dezvoltare – Guvernul SUA, al Suediei și companiile private – și le mulțumesc pentru că ne-au fost și ne sunt alături. Vom continua să investim în această industrie, pentru că asta înseamnă o investiție în viitorul Republicii Moldova.”

Șeful Executivului a subliniat că Tekwill oferă posibilitatea pregătirii specialiștilor IT conform exigențelor industriei, facilitând, astfel, realizarea documentelor de politici în domeniu. „Cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii și îndeosebi tinerii talentați. Tinerii care participă la programele TEKWILL își vor putea găsi un loc de lucru într-un domeniu care este cel mai bine plătit astăzi în Republica Moldova, iar viitorul, desigur, se regăsește în această industrie, cu valoare adăugată înaltă”, a declarat Premierul. În context, d-sa s-a referit și la alte acțiuni întreprinse pentru sporirea competitivității industriei IT, între care și activitatea primului parc virtual IT. Pavel Filip a exprimat determinarea Guvernului de a elimina orice constrângere în realizarea acestui proiect, precum și deschiderea pentru implementarea unor noi idei în sectorul TIC. „Cred că și pe lângă alte universități, dar și în regiuni trebuie să avem asemenea centre de excelență, pentru că motorul economiei mondiale astăzi se regăsește în dimensiunea IT”, a conchis Premierul.

Prezenți la eveniment, partenerii de dezvoltare au confirmat disponibilitatea de a susține replicarea succesului TEKWILL. „Peste 16 mii de persoane au reușit să participe la cel puțin o activitate implementată de Tekwill. Această cifră este mult mai mare decât cea estimată inițial. Tekwill e doar la început de cale. Împreună cu Guvernul și sectorul privat explorăm posibilitatea extinderii programelor existente și în regiuni, pentru a ajunge la fiecare copil sau tânăr și pentru a contribui la un viitor prosper al Republicii Moldova”, a menționat Karen HILLIARD, directoarea Programului USAID în țara noastră.

Și Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe BURGSTALLER, a remarcat că țara sa va rămâne un partener strategic în dezvoltarea sectorului IT prin consolidarea rețelei de centre inovaționale: „Ne bucurăm să vedem că, la un an de la lansare, Tekwill debordează activități, că nu găsești nici măcar un mic spațiu liber aici și că există chiar și o listă de așteptare a potențialilor rezidenți. Cred că acesta este un semn clar că sunt multe talente în rândul tinerilor gata să-și îmbunătățească abilitățile în domeniul IT și să aducă inovația”.

Viorel BOSTAN, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, a menţionat că scopul participării UTM în realizarea acestui proiect a constat nu în acumularea unor beneficii financiare directe, ci în importanţa Tekwill pentru sporirea măiestriei pedagogice şi performanţelor cadrelor didactice, interacţiunii şi colaborării instruirii clasice cu mediul privat. De asemenea, rectorul UTM, a punctat importanţa instituţiilor superioare de învăţământ în domeniul responsabilităţii şi misiunii sociale a acesteia pentru societate, pe lângă cele 2 misiuni clasice – instruirea şi cercetarea.

Ana CHIRIȚA, director executiv ATIC și coordonator al proiectului TEKWILL, a punctat că educația va rămâne una dintre direcțiile prioritare în dezvoltarea Centrului: „Există câteva inițiative pe care urmează să le lansăm foarte curând. Pentru ATIC toate domeniile de acțiune sunt importante, dar nu voi exagera dacă voi spune că toți membrii Consiliului Directorilor susțin fără a sta pe gânduri orice inițiativă și proiect care aduce educația de calitate și dezvoltarea competențelor IT mai aproape de generațiile în creștere. „Un an de TEKWILL” înseamnă, de fapt: 156 de inițiative marca TEKWILL, 64 751 de ore de formare și perfecționare profesională, peste 16 mii de vizitatori doar în primul trimestru de activitate, 7722 de beneficiari ai activităților de instruire, 1 mld. USD în formă de finanțări atrase de antreprenorii locali și, cel puțin, 85 de companii ajutate să recruteze angajați calificați”.

 

 

(Visited 7 times, 1 visits today)