Daniela LUNGU, studentă a Facultății Urbanism și Arhitectură, gr. ARH-141, urmează semestrul de primăvară (spring semester) la Universitatea din Arkansas, Fayetteville, SUA, în cadrul Programului de schimb academic UGRAD. Cu această ocazie, a organizat un eveniment dedicat Republicii Moldova, făcând cunoscute peste ocean mai multe tradiții și obiceiuri moldovenești.

–  Am fost oarecum uimită să aflu, după atâta deschidere de frontiere, că mulți semeni de peste ocean nu au auzit până acum despre Republica Moldova. Sunt mândră de faptul de a fi prima studentă basarabeancă care studiază la Arkansas și că tocmai mie mi-a revenit rolul de mesager al țării noastre acolo, ne scrie de la Arkansas studenta Daniela LUNGU.

Pentru că așa se obișnuiește la noi din străbuni – să începem primăvara cu legenda și tradiția Mărțișorului, am ales să „colorez” debutul spring semester-ului american în culorile Mărțișorului, organizând cu această ocazie un eveniment dedicat Moldovei, la care au participat zeci de studenți, profesori, familii cu copii și, bineînțeles, administrația Universității-gazdă. A fost o sărbătoare pe cinste, cu plăcinte moldovenești cu vișine și bostan, cu bomboane „Bucuria” și faimoasele dansuri ce ne reprezintă – „Hora” și „Băsmăluța”. Iar după ce am depănat legende și istorii despre viața, cultura și tradițiile moldovenești, le-am oferit în dar tuturor celor prezenți câte un Mărțișor. Mare mi-a fost bucuria să văd lumea purtând la piept mărțișoare în următoarele zile… Așa am încercat să-mi promovez țara și continui să o fac!

Acum e rândul meu să gust și să mă contopesc cu pitorescul vieții americane. Traiul în cămin, cursurile în limba engleză, voluntariatul, comunicarea cu localnicii și persoanele din alte țări, schimbul de valori, culturi și tradiții sunt doar câteva din aspectele care îmi vor contura experiența de viață în această primăvară extraordinară. Accentul principal îl voi pune desigur pe studii și în acest sens țin să mulțumesc Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova și tuturor persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea în Republica Moldova, inclusiv la Universitatea Tehnică a Moldovei, a Programului Global Undergraduate Exchange (Global UGRAD) pentru această minunată ocazie de a studia un semestru în SUA.

(Visited 7 times, 1 visits today)