Delegaţia CHIMSPORT SA în vizită la UTM

Pe 1 februarie 2017, la invitația rectorului UTM, o echipă de angajați ai companiei Chimica Group din Orăștie, România a efectuat o vizită de documentare la Universitatea Tehnică a Moldovei. Este de fapt o vizită de răspuns, în cadrul căreia cele două instituții continuă dialogul inițiat săptămâna trecută, când o delegație a UTM s-a deplasat în România, în scopul stabilirii unor noi parteneriate cu mediul economic de peste Prut.

După cum a subliniat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, în condițiile virtualizării sistemului de învățământ, când pregătirea cadrelor în universități capătă noi forme, noi trebuie să ne adaptăm la aceste realități. Pentru a fi atractive pentru studenți, universitățile urmează să devină platforme de experimente. Împreună cu colegii din această renumită companie vom iniția crearea unui cluster inovațional cu participarea potențialului UTM, care ar îmbina capacitățile universității noastre de instruire, cercetare, design industrial și de produs cu potențialul industrial al partenerilor români în vederea constituirii unor noi capacităţi de producere în RM.

Oaspeții din România: Alexandru FARCAŞ, administratorul companiei Chimica Grup  (Orăştie, România), şi Angelica STOICA, preşedinte directorat SC Chimsport SA, şi Radu MUNTEANU jr., dr. ing. hab., profesor la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au vizitat la UTM Facultatea Textile și Poligrafie, Centrul de excelență și accelerare în design și tehnologii din industria ușoară ZIPHouse, Centrul de excelență în domeniul TIC TEKWILL, laboratoarele Departamentului design industrial și de produs din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, laboratoarele de instruire și spațiile industriale ale uzinei experimentale ETALON, alte platforme didactice și de cercetare.

În cadrul vizitei au fost punctate direcțiile comune de colaborare ulterioară pe domenii tangențiale cu cele din portofoliul industrial al grupului de companii. De asemenea, a fost negociat unul din proiectele cu potențial de colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, acesta fiind crearea unui cluster de noi materiale.

Alexandru FARCAŞ a menționat că principalele direcții de activitate ale holdingului pe care îl reprezintă sunt producerea echipamentelor sportive, pieselor injectate din plastic pentru industria medicală și industria auto. „În acest context, astăzi, împreună cu colegii mei, ne-am propus să luăm cunoștință cu potențialul UTM și să identificăm domeniile comune de colaborare privind participarea la pregătirea inginerilor în conformitate cu necesitățile portofoliul industrial al grupului de companii; derularea unor activități de cercetare-dezvoltare de produse noi din plastic şi materiale compozite, care s-ar încadra în următoarele cerințe: ieftine, eficiente și executate la cel mai înalt nivel artistic.”

Pe parcursul vizitei la UTM delegația CHIMSPORT SA a fost însoțită de către Veaceslav ȘUTCHEVICI, membru al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională al UTM, Valentin AMARIEI, prorector pentru formarea continuă şi parteneriat, și Dinu ȚURCANU, şef Direcție TIC. Vizita oaspeților a fost posibilă datorită suportului şi implicării component manager „Investment Promotion” Economic Policy Advice to the Moldovan Government, Veaceslav ŞUTCHEVICI şi Natalia IACHIMOV, din cadrul GIZ Moldova.

Compania Chimsport din Orăştie (Hunedoara) este cel mai mare producător local de echipamente sportive: componente şi clăpari pentru brandul Salomon şi roţi de biciclete de la aluminiu la carbon sub brandul Mavic.

(Visited 56 times, 1 visits today)