CDSI-UTM în vizită la Brașov

O delegaţie a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională (CDSI) al UTM întreprinde o vizită la Brașov, în scopul identificării oportunităţilor şi parteneriatelor public-private.

O primă destinație a vizitei a fost IBM Client Innovation Center din Braşov. Membrii delegaţiei: rectorul UTM, prof.univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, președintele CDSI-UTM, rectorul Universității „Transilvania” din Brașov, prof. univ., dr. ing. Ioan Vasile ABRUDAN, Doctor Honoris Causa al UTM, Veaceslav ŞUTCHEVICI, Victor CATAN, Dorin RECEAN, Doina NISTOR, Larisa BUGAIAN, Maria GHEORGHIȚĂ, Nelea MORARU şi șeful Direcţiei TIC-UTM, Dinu ȚURCANU, au fost întâmpinaţi de Dan Gabriel BENCZE, director IBM Braşov.

Implementarea noilor abordări și tendințe de dezvoltare a aplicațiilor software și a inovațiilor tehnologice în procesul de formare a inginerilor a constituit obiectivul de bază urmat în cadrul abordărilor parteneriatului între UTM și International Business Machines (IBM).

În acest context amintim că în noiembrie 2016, IBM a desfășurat o serie de ateliere pentru cadrele didactice ale UTM, iar la finalul aceluiași an, 2016, IBM RO a obținut de la IBM Academic Initiative US dreptul pentru UTM de a accesa în mod gratuit resurse software și cursuri din platforma IBM OnTheHub Academic Initiative, IBM creând și portalul de acces https://utmoldova.onthehub.com

***

Extinderea şi dezvoltarea parteneriatului a constituit și subiectul dialogului purtat la sediul companiei AUTOLIV, unde au fost întâmpinaţi de Sorin BONCIU, Recruitment Responsible Autoliv România SRL.

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, subsidiara locală a grupului suedez Autoliv, este al doilea cel mai mare exportator din industria componentelor auto din România. Aproape 11.000 de români lucrează în fabricile Autoliv din Brașov, Sf. Gheorghe, Lugoj, Reșița, Onești, la care se adaugă 3 centre de inginerie/dezvoltare în Brașov, Timişoara, Iași, plus un centru european de competențe IT şi numeroase funcţii suport pentru subsidiarele AUTOLIV din România şi Europa. Compania produce centuri de siguranţă, chingi pentru centurile de siguranţă, volane, airbaguri și generatoare de gaz pentru airbaguri, solicitate de clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford, Daimler.

***

La DRÄXLMAIER – un renumit producător de componente pentru industria auto, delegația CDSI-UTM a fost întâmpinată de către Ionuţ-Cristian CIORNEI, Director Research & Development, care este şi administratorul Biroului Dezvoltare Produs Chişinău, deschis pe 6 decembrie 2017 la UTM.

„UTM este un partener de viitor pentru DRÄXLMAIER. Dorim să creăm o echipă de proiectare motivată, să oferim tinerilor ingineri de la Chișinău posibilitatea unor locuri de muncă în echipe internaţionale, în care să dezvolte interioarele automobilelor premium ale viitorului”, declara acum o lună administratorul locației DRÄXLMAIER Chişinău, declarație urmată de o perspectivă de excepție pentru 30 de ingineri, care vor activa într-o puternică echipă de proiectare și vor avea ocazia să se afirme în proiecte internaţionale de dezvoltare a componentelor şi pieselor de interior pentru industria auto premium.

***

Iar la SIEMENS delegația CDSI-UTM, întâmpinată de Cristi IRIMIA, Ph.D., General Manager, Siemens Industry Software SRL, a trăit un ales sentiment de mândrie, întâlnindu-l aici pe Victor CEBOTARI, absolvent UTM – un angajat de perspectivă, cu înalte performanțe. Legătura UTM cu SIEMENS, lider mondial în domeniul automatizărilor industriale, își va găsi continuitate în mai puțin de o lună, când la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică îşi va deschide uşile Laboratorul de Automatică Siemens, dotat cu tehnologii de ultimă generație în valoare de  250 000 lei.

SIEMENS este reprezentată la Braşov de divizia Corporate Technology, care numără 180 de angajați, antrenați în servicii software pentru dezvoltarea de produse şi activități de cercetare în domeniile Electronic Design, Business Analytics şi Image Analytics. La nivel global, compania Siemens deține doar 4 asemenea centre în care sunt acoperite ambele componente – dezvoltare şi cercetare, iar acest lucru confirmă poziția de top a centrului din România în cadrul companiei.

 

(Visited 106 times, 1 visits today)