Rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de șeful Direcției TIC, Dinu ŢURCANU, efectuează în perioada 22-23 ianuarie o vizită de studiu la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), România.

Delegația UTM a avut întrevederi cu rectorul UVT, prof. univ., dr. Marilen Gabriel PIRTEA, şi prof. univ., dr. Dana PETCU, prorector relații internaționale, în cadrul cărora rectorul UTM Viorel BOSTAN a făcut o prezentare detaliată a structurii Universităţii Tehnice a Moldovei și a expus direcţiile principale de cercetare.

Au fost abordate mai multe subiecte privind parteneriatele ulterioare, oportunităţile de cercetare cu UTM, dar și potențialele colaborări pe subiectul HPC – High Performance Computing, care urmează a fi implementat şi la UTM. Delegația UTM a vizitat HPC-ul instalat în cadrul UVT, fiind informată despre capacitatea de procesare a Data Center-ului UVT.

Această investiție menține Universitatea de Vest din Timișoara în prim-planul informaticii românești, UVT având în portofoliu și un HPC IBM Blue Gene/P, instalat de asemenea în Data Center.

HPC este un computer special, complex, compus din mai multe procesoare, care accesează aceeași memorie centrală și care funcționează concomitent și coordonat, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanță de calcul. Modul de operare al unui supercomputer se numește „calcul paralel”. Numărul de procesoare interconectate pentru un supercomputer depășește la anumite modele chiar și 100.000. Pentru comparație, un computer normal, tip „scalar” conține un singur procesor central. Clusterele HPC (High Performance Computing) au o mare utilitate la modelări și simulări complexe în activitatea modernă de cercetare.

Aducem mulțumiri Tekwill, USAID Moldova şi Embassy of Sweden in Chisinau  pentru suportul acordat delegației UTM în această vizită importantă, menită să contribuie la stabilirea de noi relații de colaborare şi parteneriate!

(Visited 18 times, 1 visits today)