Unul dintre cei mai influenţi somelieri din lume, Andreas LARSSON, sosit pentru prima dată în ţara noastră, ne-a fericit cu prezența sa în Laboratorul de Apreciere Organoleptică a Produselor Vinicole din cadrul Departamentului Oenologie al Facultății Tehnologia Alimentelor (FTA), unde a moderat un excepțional atelier practic – „Grand Assemblage”, în cadrul căreia a evaluat calităţile organoleptice a 14 mostre de vinuri produse din soiuri indigene de struguri, 6 mostre de vin alb şi 8 mostre de vin roşu codificate, toate produse în anul 2017. Evenimentul a fost  organizat la FTA-UTM de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

Secundat de dr. Gheorghe ARPENTIN, directorul ONVV, celebrul somelier de talie mondială a făcut câteva propuneri de asamblare a vinurilor. Este vorba de cupajarea vinurilor obţinute din soiurile de struguri Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră, Fetească Neagră  cu unele vinuri codificate, proporţia fiind de 60-70:10:20-30 în favoarea soiurilor locale.

Profesori ai Departamentului Enologie, FTA, somelieri din RM şi din România au apreciat, pe post de degustători, vinurile noi, create de somelierul suedez, prezicându-le un mare succes printre consumatorii de vin elevaţi. Acestea vor fi prezentate la „Vernisajul Vinului”, ediţia a XIII-a, care se va desfăşura pe 15 decembrie 2017 sub genericul „Vinul unei nopţi de iarnă: vino să cunoşti nuanţele strugurilor autohtoni”.

Originar din Suedia, Andreas LARSSON este considerat unul dintre cei mai competenţi critici ai licorii lui Bahus şi importanţi degustători de vin. Are studii și experiență de bucătar-șef și a obținut diploma de somelier la „Restaurangakademien” din Stockholm în 1999. A fost somelier principal al renumitului restaurant suedez „Bon Lloc”, care deține o stea Michelin. În prezent este somelier-șef al restaurantului „PM & Vänner” din Suedia. Deţinător al titlurilor onorifice „Cel mai bun somelier al Suediei”, „Cel mai bun somelier european” (Trophée Ruinart), „Cel mai bun somelier din lume” (oferit în 2007 de Asociaţia Internaţională a Somelierilor).

Actuala sa vizită în Moldova are loc la invitația Oficiului Național al Viei și Vinului, care i-a propus să cunoască îndeaproape Vinul Moldovei, soiurile autohtone de viță de vie care ne duc faima în întreaga lume, locul de origine al acestora, dar și să-și împărtășească cunoștințele pasionaților de cultura vinului din țara noastră. În cadrul vizitei, domnia sa va modera câteva workshopuri „Grand Assemblage” şi „Grand tasting”.

(Visited 8 times, 1 visits today)