Rodul cercetărilor, efectuate în cadrul UTM şi etalate la Expoziţia Internaţională Specializată (EIS) „Infoinvent-2017” s-a bucurat de cele mai înalte aprecieri din partea juriului. Cercetătorii noştri au obținut 13 medalii de aur, 2 de argint, 4 de bronz şi 6 menţiuni speciale.

Cu Premiul mare al AGEPI „Invenţia anului” şi Medalia de aur a EIS a fost premiat „Sistemul de orientare a panourilor fotovoltaice” (autori: BOSTAN V., BOSTAN I., DULGHERU V., DUMITRESCU C., CIOBANU R., CIOBANU O.).

Medalia de aur a EIS şi Diploma Camerei de Industrie şi Comerţ (CIC) a RM în Concursul „Produs inovativ de succes al anului” au fost conferite „Setului de produse vestimentare funcţionale” (autori: DANILA V., IROVAN M., BALAN S., TUTUNARU I.).

Cu Medalia de aur a EIS şi Medalia Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava a fost apreciat „Sistemul autonom de irigare prin picurare și aspersiune integrat cu instalaţii fotovoltaice” (autori: BOSTAN I., BOSTAN V., DULGHERU V., SOBOR I., SECRIERU N., VACULENCO M., CIOBANU O., CIOBANU R., GANGAN S., GLADÎȘ V., CANDRAMAN S., MARGARINT A., ILCO V., LEVINETI N.).

Cu Medalii de aur ale EIS au fost menţionate: „Instalaţia de conversiune a energiei valurilor (autori: BOSTAN V., BOSTAN I., DULGHERU V., DUMITRESCU C., CIOBANU R., CIOBANU O.), „Instalaţia mareică” (autori: BOSTAN V., BOSTAN I., DULGHERU V., GUŢU M.), „Instalaţia de vibronetezire cu diamant a suprafeţelor exterioare ale pieselor cilindrice” (autori: STOICEV P., BOTEZ I., BOTEZ A., BOTEZ D., CIOBANU R., CIOBANU O., PLATON A.), „Dispozitivul de măsurare a diametrului miezului microfirelor şi grosimii învelişului de sticlă” (autori: DOROGAN V., ZAPOROJAN S., MUNTEANU E., LARIN V., PAVEL V.), „Dispozitivul pentru dirijarea fazelor de distribuţie a gazelor și de ridicare a supapei variante la motoarele cu ardere internă” (autori: MANOLI I., PETROV O., BEIU I., DOLOMANJI GH., GRIBINCEA C.), „Instalaţia mamografică mobilă” (cond.: DOROGAN V.); „Provocarea offline” (autor: STAMATI M.), „Tractorul electric robotizat” şi „Adapter-ul” (autori: ZBANCĂ A. şi ZBANCĂ I.), „Colecție de încălțăminte pentru familie” (autori: GHERMEC C., BULGARU V., MALCOCI M.).

Noul prorector pentru cercetare și doctorat al UTM, Mircea BERNIC, a fost decorat cu Medalia de argint a EIS pentru implementarea tehnologiei inovaţionale de procesare a tescovinei de struguri şi obţinerea unor produse non-deşeuri. O Medalie de Argint a revenit și „Dispozitivului pentru măsurarea parametrilor senzorilor pe bază de oxizi semiconductori micro- si nano-structurați” (autori: VERBIȚKI V., LUPAN. O., POCROPIVNÎI A.).

Cu medalii de bronz ale EIS au fost premiate: „Instalaţia de conversie a energiei eoliene” (autori: BOSTAN V., BOSTAN I., DULGHERU V., DUMITRESCU C., CIOBANU R. şi CIOBANU O.), „Instalaţia de uscare a produselor granulate în stare de suspensie” (autori: BERNIC M., ŢISLINSCAIA N., RĂDUCAN M., BALAN M., POPESCU V., VIȘANU V. şi MELENCIUC M.) şi setul de scaune „Contrapposto” (autor: GRAMATSCHII A.).

Cu medalia de aur a Universităţii Tehnice din Clij-Napoca a fost menţionată Maşina „Rube Goldberg” (echipa: BEIU I., Garaz M., Marginean I., Botnaru D., Croitor I., Porumbrica A., Ţurcan N.).

Premiul special AGEPI „Cel mai reuşit design industrial” a revenit exponatelor „Ambalaje inofensive și inteligente pentru produse lactate” (autori: CAZAC V., DRUŢĂ R., OSOBA A., ADASCALIŢA L., ONICI N., OSOBA I., VLAS I.).

Premiul special al AGEPI „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universității Tehnice a Moldovei, acesta fiind suplimentat din partea CIC cu un certificat de participare gratuită la ediţia a XVII-a a Expoziţiei „Fabricat în Moldova”, care va avea loc în perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2018.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT”, organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a fost un eveniment de anvergură pentru comunitatea științifică și inovațională din ţară, fiind un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între cercetători, inventatori și reprezentanții ai sectorului investițional. La cea de-a XV-a ediție a EIS au participat 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia ş.a. La standuri au fost expuse circa 400 de lucrări, din ele au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu 129 medalii de aur, 72 medalii de argint și 55 medalii de bronz.

Unele rezultate obținute la INFOINVENT 2017 au fost filmate de către TVR. În linkul de mai jos le găsiți între minutele 3.50-6.30.

Inveții – de la brevet, la utilizare

Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Fie sunt cercetători, fie oameni creativi – ei dau tonul schimbărilor și dezvoltă tehnologii care ne schimbă modul de viața. De foarte multe ori, confortul nostru este datorat unor invenții inteligente și utile care ne fac rutina zilnică mai ușoară. Şi în Republica Moldova sunt identificate şi puse în practică foarte multe invenții în agricultură, energie regenerabilă, industrie alimentară, medicină.

Опубликовано Obiectiv Comun 23 ноября 2017 г.

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)