În contextul manifestărilor dedicate unui semicentenar de la fondare, la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM) s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului Internațional de Sisteme Robotice Mobile „EARTH ROVER 2017”. Concursul a urmărit elaborarea sistemelor robotice mobile ce se încadrează în obiectivul 3 minimum & 3 maximum (cost-masă-consum de energie & eficienţă-funcţionalitate-mobilitate).

În competiţie s-au înscris câte două echipe de la POLITEHNICA din Bucureşti şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, o echipă de la Universitatea Naţională „J. G. Fedkowicz” din Cernăuţi, iar gazdele au delegat patru echipe. Pe parcursul a două zile concurenţii au trudit asupra mostrelor de sisteme robotice, iar pe 20 octombrie, în sala mare a Centrului TEKWILL au demonstrat funcţionalitatea aparatelor asamblate.

Locul I a revenit echipei din Bucureşti, îndrumată de către prof. Ştefan MOCANU. Studenţii Mihai CRĂCIUNESCU şi Diana BAICU au demonstrat un vehicul electronic ghidat de la distanţă, care poate detecta itinerarul de sine stătător, deplasându-se pe o pistă cu obstacole cu o viteză de 3 m/sec.

Locul II a revenit studenţilor Maria CÂRCIUMARU şi Cristian DOBRE din Bucureşti, îndrumați de prof. Ştefan MOCANU. Ei au uimit juriul şi spectatorii cu un roboţel de doar 25 gr. În timpul deplasării, acesta se aventura simbolic în lupta japoneză „Sumo” cu un cub, amplasat într-un cerc închis.

Locul III a fost împărțit de către două echipe. Studenţii Artur OPREA şi Eugeniu BALABAN, îndrumați de lect. univ. Dumitru MORARU (Departamentul Ingineria Software şi Automatică, FCIM) cu doar 55$ au proiectat şi asamblat un vehicul robotizat ghidat prin internet, capabil să se deplaseze în funcţie de temperatura aerului, presiunea atmosferică şi altitudinea faţă de nivelul mării.

Și o echipă din Suceava s-a învrednicit de locul III. Studenţii Mădălina-Maria MITRICIOAEI, Petru-Ionuţ SANDRU şi Alexandru BILIUS, îndrumați de prof. Adrian-Ioan PETRARIU, au demonstrat un automobil electronic robotizat cu masa de 156 gr., ghidat prin smartphone.

Studentul Eugeniu SAVCA a menţionat: „Împreună cu colegii mei Dionisie IDRICEAN şi Anatol POCROPIVNÎI, sub îndrumarea lectorului Andrei BRAGARENCO (Departamentul Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, FCIM), am demonstrat, că cheltuind doar circa 30 $, poate fi elaborat un vehicul-robot cu trei roţi, pe care l-ar putea asambla toţi amatorii de robotică şi mecatronică, desăvârşindu-şi practicile în acest domeniu. Lucrând asupra proiectului, am căpătat abilităţi şi deprinderi de lucru în echipă – o experienţă foarte preţioasă, dat fiind că unul face softul, altul – elaborează hardul, iar împreună – am asamblat dispozitivul.

Iar studentul Ştefan GOLBAN, demonstrând o mână robotizată pe bază de servomotoare, pe care a proiectat-o şi a confecţionat-o împreună cu studentul Leonid GĂINAR, sub îndrumarea lectorului universitar Viorel CĂRBUNE (Departamentul Informatică şi Ingineria Sistemelor, FCIM) a ţinut să precizeze: „Ne-am propus să asamblăm un robot, care ar putea muta greutăţi, efectua lucrări în medii nocive, contaminate cu substanţe toxice sau surse ionizante. Dispozitivul nostru ar putea fi aplicat şi în domeniul militar, în industrie etc. Participarea la concursul EARTH ROVER-2017 a fost foarte importantă, deoarece am reuşit să aplicăm cunoştinţele teoretice, însuşite la facultate, într-un proiect practic concret.”

(Visited 23 times, 1 visits today)