Anul acesta, în premieră, Facultatea Tehnologia Alimentației (FTA) a consemnat pe 16 octombrie Ziua Mondială a Alimentației. Pe parcursul a patru zile studenții și profesorii au purtat discuții privind bazele alimentației sănătoase, au experimentat rețete, au efectuat diverse teste, evidențiind avantajele și beneficiile unor bucate inovative, preparate fără tratare termică.

Întru consemnarea acestei sărbători, FTA și-a propus organizarea unei conferințe științifico-practice cu genericul „CRUdessence. Aliments vivants”, în cadrul căreia studenții au pregătit și propuse spre degustare bucate delicioase, la înălțimea așteptărilor celor prezenți, a menționat decanul FTA, conf. univ., dr. Vladislav REȘITCA.

Sub îndrumarea conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC, viitorii ingineri-tehnologi în alimentația publică au studiat etapele de transformare a materiei prime în bucate, iar efortul lor a meritat cele mai înalte aprecieri din partea degustatorilor. Dovadă sunt și explicațiile exhaustive în cadrul conferinței ale studentului Vlad IGNATENCO, anul II, privind tehnologia dulciurilor pregătite din nuci, migdale, cocos, semințe, fructe uscate, cacao, lamâe, scorțișoară, vanilie și alte condimente: „Bon Bon Darurile toamnei”, „Frushi”, „Bon Bon Laro”, „Biscuiți din făină de hrișcă”, „Cannoli”,  „Bares RAWmantique”, „Biscuiți cu cacao” și „Barete energetice”.

Dna conf.univ., dr. Aurica CHIRSANOVA, șef Departament Alimentaţie şi Nutriţie, a subliniat faptul că reușita conferinței se datorează asistenței financiare a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) și produselor oferite de sponsori: restaurantul „Biorganic”, companiilor „Tucano Coffee”, „Laro Migdale” ș.a.

La eveniment au asistat Roxana ȚURCANU-TOLOMEY, directorul Antenei AUF-Chişinău, conf. univ., dr. Jorj CIUMAC, conf. univ., dr. Olga DESEATNICOV, alți reprezentanți ai mediului academic și de afaceri.

La sesiunea a XX-a a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) de la Roma (noiembrie 1979) s-a decis marcarea Zilei mondiale a Alimentației pe 16 octombrie, această dată reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Québec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această propunere pe 5 decembrie 1980 și a solicittat guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în combaterea foametei, malnutriției și sărăciei, să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981. În anul curent peste 150 de țări au marcat, pe 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației, cu tema propusă de FAO: „Schimbă viitorul migrației. Investește în securitatea alimentației și dezvoltarea rurală”.

(Visited 18 times, 1 visits today)