O nouă ediție a ICT Career Orientation la UTM

ICT Career Orientation a revenit la UTM cu o nouă ediție în incinta Centrului „TEKWILL”. Pe data de 12 octombrie 2017, tinerii care studiază specialități în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor la UTM, dar şi din alte instituţii de învăţământ din RM, au profitat de 19 platforme didactice valoroase, oferite de angajaţii celor mai renumite companii IT din Moldova: „Endava”, „Allied Testing”, „Ellation”, „Amdaris”, „FFW Moldova”,  „Pentalog”, „Noction” şi „Tacit Knowledge”. Sala mare de conferinţe s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toţi cei împătimiţi de TIC.

În debutul evenimentului Ana CHIRIŢA, director al Centrului TEKWILL a ţinut să precizeze: „Ediția curentă este structurată pe două direcții: sesiuni de orientare în carieră și work-shop-uri privind cele mai actuale tendințe, tehnologii și metode de lucru, și un amplu târg „ICT Job Shop”, în cadrul căruia există oportunitatea de a discuta cu potențialii angajatori, aflând din prima sursă condiţiile de angajare, ofertele de muncă, posibilităţile de creştere profesională, inclusiv stagii şi cursuri.”

„Anual, numărul inginerilor bine pregătiţi în domeniile TIC, care absolvesc UTM este destul de mare, a menţionat rectorul UTM, dr. hab., prof. univ. Viorel BOSTAN. Şi totuşi, cât ar părea de paradoxal, cineva rămâne neangajat în serviciu, deşi pe piaţa muncii există o mulţime de posturi vacante în telecomunicaţii, tehnologii informaţionale, calculatoare. Aceasta se întâmplă deoarece, pentru a face faţă cerinţelor angajatorilor, este prea puţin să cunoşti fundamental materiile prevăzute de programe. Pentru a reuşi în carieră, se cer şi competenţe suplimentare: lucrul în echipă; responsabilitate şi voinţă de a finisa reuşit proiectele demarate; abilităţi de contact cu clienţii; cunoştinţe în cele mai diverse domenii de activitate umană, unde se aplică TIC. ICT Career Orientation dezvăluie mai multe secrete ale profesiei.”

Urări de succes la eveniment au rostit Vitalie TARLEV, viceministru, Daniel THOMSON, şef departament USAID-Moldova, şi Viorica BORDEI, coordonator programe ATIC-Moldova.

Pe parcursul a 4 ore academice, în 5 ateliere didactice ICT Career Orientation, formatorii companiilor au oferit recomandări și repere utile privind cele mai solicitate direcţii de carieră în domeniul IT, dar și ce trebuie să întreprindă un proaspăt absolvent pentru un start în carieră de nota 10.

Reprezentanții companiilor IT şi-au împărtășit experiența, cum arată o zi din viaţa unui inginer în managementul aplicaţiilor, care sunt activităţile şi provocările tehnice zilnice ale unui profesionist în tehnologii informaţionale, au venit cu sfaturi și sugestii privind oportunitățile și resursele pe care viitorii angajaţi le pot accesa pentru a face față cerințelor de pe piața muncii.

La târgul „ICT Job Shop”, alături de firmele antrenate în work-shop-uri, au venit cu oferte atractive de muncă şi Banca Naţională a RM, Moldcelle, Orange, Starnet, alte companii.

ICT Career Orientation este organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei şi Centrul TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”.

(Visited 9 times, 1 visits today)