În baza unui Acord încheiat între Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Erasmus din Rotterdam (Erasmus University Rotterdam – Institute for Housing and Urban Development Studies – IHS), șase studenți de la specialitatea „Arhitectură”, Facultatea Urbanism și Arhitectură, UTM au beneficiat de un stagiu de mobilitate academică în Olanda, în cadrul proiectului Erasmus+ „Making Cities Work” care se derulează la universitatea-parteneră din Olanda.

Fericiții beneficiari din partea FUA-UTM – Cristina BARBALAT, Cristian IACONI, Elena CAITAZ, Maxim SITNIC, Irina BIZNIUC și Vasile IVANOV, selectați printr-un concurs riguros, au avut parte de un stagiu de trei luni, alături de semenii lor din alte trei țări incluse în programul dat: Armenia, Georgia, Kosovo, dar și din diferite colțuri ale lumii, IHS fiind solicitată și de tineri din America, Europa, Asia, Africa.

Pe parcursul celor 3 luni de mobilitate tinerii noștri au participat la ore și totodată au avut sarcina de a colecta informațiile necesare pentru teza de master, stagiul de mobilitate finalizând cu prezentarea tezei de master în fața colectivului de profesori din cadrul Institute for Housing and Urban Development Studies, Universitatea Erasmus.

La revenire, le-au povestit cu lux de amănunte colegilor ce a însemnat pentru ei această experiență. Olanda le-a lăsat impresia unei țări de basm, cu o bogată arhitectură, trăiri, simțiri și amintiri de neuitat. Rotterdamul le-a oferit mai multe provocări în afara graficului academic – prețuri înalte, nivel de viață scump, vreme schimbătoare, o arhitectură impresionantă a orașului și rețea de transport public cu un sistem de plată prin card preplătit (OV Chipcard), care oferă posibilitatea de a circula pe teritoriul întregii țări cu oricare tip de transport public – tren, metrou, tramvai, autobuz și autobuz autonom (self driving car) – un proiect unic în Olanda. Dar ceea ce i-a impresionat foarte mult este numărul mare de studenți și tineri profesioniști veniți din diferite colțuri ale lumii prin diverse proiecte de mobilitate – peste 50 la sută din populația orașului sunt persoane din afară. Acest fapt i-a ajutat nu doar să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul de specialitate, dar și să descopere tradițiile și cultura altor țări, să privească lucrurile dintr-o perspectivă diferite, precum și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare.

Au fost uimiți și de arhitectura Rotterdamului, pe care au savurat-o nu doar ca simpli turiști, dar și ca arhitecți în devenire, având parte și de câteva excursii specifice, fiind însoțiți de specialiști de la primărie, de la stația de epurare a apei, compania de transport, urbaniști, arhitecți, care le-au povestit  cum a fost structurat orașul, în special centrul istoric și cele mai importante zone urbane – portul, regiunile din nordul si sudul râului Mass, evoluția și etapele de dezvoltare a acestora, cum a fost planificată rețeaua stradală, care sunt caracteristicile, dar și secretele acestora, descoperind, astfel, cum a fost construit pas cu pas acest „Smart and Green city”.

Cu deosebit respect, ei au ținut să le mulțumească profesorilor de la Alma Mater pentru posibilitatea de a fi parte a unui asemenea proiect: dlui decan FUA Valeriu  LUNGU și dnei Carley PENNINK – conducătorii proiectului Erasmus+ „Urban Management for Green and Smart Cities”, coordonatorilor din Olanda Julia SKINNER și Andreea CHINA, și nu în ultimul rând profesorilor FUA care i-au ghidat nemijlocit în cadrul proiectului: Natalia CIOBANU – prodecan FUA, Valentina BODRUG – prof. univ., Svetlana OLEINIC – lector superior, Alina OSTAPOV – lector superior, Natalia IACHIMOV – lector superior, Sorina GRATII – lector asistent.

(Visited 34 times, 1 visits today)