Pe 21 septembrie 2017 dna  Elena GOGOI, responsabilă de mobilitatea studenţilor la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM), a organizat o şedinţă privind experienţa de participare a studenţilor facultăţii în proiecte finanţate de Programul Uniunii Europene „Erasmus+”.

Dr. hab., prof. univ. Larisa BUGAIAN, prorector responsabil pentru probleme financiare și relații internaționale, a apreciat implicarea studenţilor FCIM în activitățile de mobilitate academică Programul „Erasmus+”, de care în anul de studii 2016-2017 au beneficiat 19 persoane, și i-a îndemnat să fie îndrăzneţi şi temerari în continuare și să dea curs ofertelor Oficiului Național Erasmus+ în Moldova, aceasta fiind o fereastră deschisă spre Europa, prin care ei pot să descopere cele mai bune practici europene de pregătire a inginerilor, participă la implementarea principiilor de învăţare bazate pe probleme, îşi extind orizontul cultural, leagă noi prietenii cu semenii din UE.

Urmând invitaţia moderatoarei Elena GOGOI, primii au ieşit în faţa colegilor studenţii Diana ARTIOM şi Victor LUCA, care au povestit despre stagiul de mobilitate de un semestru pe care l-au efectuat la Universitatea DEUSTO din Spania:

– Cele cinci luni de stagiu au trecut pe neobservate. Gazdele au fost foarte ospitaliere şi binevoitoare. Ne-au ajutat să ne adaptăm cât mai rapid la sistemul de învăţământ spaniol. Am căpătat deprinderi de lucru în echipă, ceea ce ne va prinde bine pe viitor. Împreună cu colegi din Turcia, Grecia, Anglia, Franţa am dezvoltat şi am testat produse inteligente, elaborate de noi. Ne-a frapat înzestrarea bogată şi amenajarea foarte comodă a bibliotecii universitare. Iar diaspora moldovenească ne-a ajutat să ne integrăm şi în mediul cultural. Studenţii din DEUSTO ne-au organizat mai multe excursii prin ţară. Pentru cei care vor să aplice la apelurile de mobilitate, le spunem să-şi pregătească din timp CV-ul și scrisoarea de intenţie. În afară de o reuşită bună la studii, le propunem să participe la cât mai multe activităţi extracurriculare, concursuri şi expoziţii de specialitate, să dea dovadă de iniţiativă, să fie responsabili, iar plecând peste hotare, să nu uite că sunt ambasadorii UTM şi ai RM și să prezinte cu demnitate universitatea şi ţara.

Despre experienţa pe care au trăit-o în timpul practicii de două luni la Compania DURION GmbH au relatat studenţii Alexandra COTOVICI, Eugeniu MEGHEREA şi Eugeniu BALABAN:

– Menţionăm atitudinea binevoitoare şi deschisă a tuturor persoanelor cu care am contactat în timpul practicii. Compania este specializată în fabricarea panourilor fotovoltaice, altor tipuri de echipament şi producerea energiei din surse renovabile, inclusiv a cărbunelui biologic, care la ardere nu emană dioxid de carbon. Deşi suntem abiia la anul III, am conştientizat că la FCIM am căpătat cunoştinţe profunde şi trainice. Conducătorul practicii, punându-ne la dispoziţie toate consumabilele necesare, solicitate de noi, ne-a încredinţat să constituim o bază de date, să elaborăm mai multe aplicaţii. Am reușit să îndeplinim cu brio toate sarcinile. La practică este foarte important să dai dovadă de iniţiativă creatoare. Şi un sfat pentru cei care vor pleca în mobilitate: învăţaţi limba engleză, studiați istoria şi cultura ţării gazde – vă va prinde bine!

Despre sejurul lor de 5 luni la Universitatea Politehnica de Valencia, Spania, au vorbit studenţii Cornelia SÂRBU, Valeria BEGA şi Vlad CROITORU:

– Perioada de adaptare a fost reuşită. Prelegerile au fost interesante, aici studenţii foarte mult învaţă individual. Baza materială este excepţională, consumabile pentru a construi aplicaţii ai câte doreşti, numai să dai dovadă de iniţiativă. În timpul liber, am avut şu un program cultural pe cinste. La finele semestrului am reuşit să susţinem toate probele, dar şi ne-am făcut o mulţime de prieteni, cu care vom ţine legătura ape viitor. Deoarece la programul de mobilitate au participat studenţi din diferite ţări, rezolvând diferite probleme în echipe, noi ne-am împrietenit cu mulţi dintre ei. Cei care vor să aplice la proiecte de mobilitate Erasmus+, dar şi în alte programe comunitare, pregătiţi-vă pentru concurs încă de la anul I, la capitolele reiterate de colegii antevorbitori. Şi încă un sfat. Dacă din prima încercare nu ai reuşit să câştigi concursul, nu vă dezamăgiţi, mai încercaţi: chiar şi o rată de succes de 25 la sută tot este bună.

Iar Oxana DUNAV şi Alexandru MEREUŢĂ şi-au împărtăşit bucuria:

– Noi am câştigat o mobilitate de scurtă durată la licenţă de un semestru. Cum am reuşit? Pe parcursul anilor am învăţat bine, dar am efectuat şi activităţi de voluntariat. Apoi am perfectat CV şi scrisoare de intenţie. Ne pare bine că am câştigat concursul. Zilele acestea plecăm la Ilminau Univercity of Tehnology din  Germania pentru 5 luni. Sfaturile colegilor de facultate cum să ne comportăm peste hotare ne vor prinde bine.

Toţi studenţii, care au luat cuvântul în cadrul acestui atelier de lucru, au exprimat sentimente de profundă gratitudine profesorilor de la facultate pentru cunoştinţele predate, iar conducerii UTM şi Oficiului Național Erasmus+ în Moldova au mulţumit pentru posibilitatea de a-şi continua temporar studiile în universităţi şi companii europene.

(Visited 14 times, 1 visits today)