Romeo ȚURCAN, profesor moldovean la Aalborg, premiat de Guvernul RM

Conaționalul nostru Romeo ȚURCAN, profesor în domeniul Inovație și Business la Universitatea din Aalborg, Danemarca și un bun prieten al Universității Tehnice a Moldovei, a primit o diplomă de gr. I din partea Guvernului RM, semnată de Premierul Pavel FILIP, pentru succese remarcabile în domeniul profesional și participare activă la promovarea imaginii Republicii Moldova în Regatul Danemarcei. Diploma i-a fost înmânată de către Consulul Onorific al R. Moldova în Regatul Danemarcei, Asser MORTENSEN.

În cadrul ceremoniei, profesorul Țurcan a rostit o prelegere inaugurală și a vorbit despre copilăria petrecută în Republica Moldova și a depănat amintiri ce-l leagă de țara noastră.

Romeo ȚURCAN este președintele Organizației Moldovenilor în Danemarca (OMD). Fiind angajat la Universitatea din Aalborg, a inițiat și coordonat mai multe proiecte internaționale care au contribuit la dezvoltarea și consolidarea învățământului superior din Republica Moldova: ERASMUS+ „Introduction Problem Based Learning in Moldova: Toward Enhancing Students’ Competitiveness and Employability”; TEMPUS „Enhancing University Autonomy in Moldova”.

Este și un bun prieten al Universității Tehnice a Moldovei, unde s-a implicat în realizarea unor proiecte internaționale, din care UTM, dar și sistemul învățământului universitar autohton per ansamblu, beneficiază direct. Folosindu-se de prilej, Larisa BUGAIAN, prorector UTM pentru probleme financiare și relații internaționale, a ținut să-i transmită o urare sinceră din partea tuturor celor care îl respectă, menționând:

– Am lucrat cu domnia sa în diverse proiecte internaționale, iar la UTM am realizat împreună proiectul TEMPUS „Consolidarea autonomiei universitare în Moldova (EUniAM) 2013-2015” (http://euniam.aau.dk/euniam/) – un proiect structural, în baza căruia au fost realizate multiple acțiuni de îmbunătățire și consolidare învățământului superior din R. Moldova, inclusiv a autonomiei universitare, prin introducerea modificărilor de rigoare în actele normative privind cadrul legal al învățământului superior. De asemenea, am demarat și proiectul „Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Spre consolidarea competitivității și șanselor de angajare ale studenților” (http://www.pblmd.aau.dk/pblmd-ro/despre-pblmd/), care se află în derulare, având ca scop îmbunătățirea calității metodelor de predare și învățare, a programelor de învățământ superior din Republica Moldova, sporirea relevanței acestora pentru piața forței de muncă și a grupurilor dezavantajate din societate.

Mult succes în continuare, domnule profesor Romeo ȚURCAN!