- UTM - https://utm.md -

„Şi arhitecţii pot picta!”

r_result

În fiecare an studenții FUA organizează expoziţii ale lucrărilor executate în cadrul disciplinelor de desen şi pictură. Expoziția din anul curent a avut genericul  „Şi arhitecţii pot picta!”.

Vernisajul a fost organizat în incinta centrului comercial MallDova, fiind expuse creaţiile a 12 studenţi din grupa ARH-152: Ion BOŢOROGA, Elena BIVOL, Valeria COSTIN, Dana DOBÎNDĂ, Mihaela LEAHU, Căti-Cătălina NISTOR, Ana MÎNĂSCURTĂ, Elena RÎBAC, Ana ROMANENCO, Nicoleta STRATAN,  Cristina ŞÎNCARI, Viorica ŞÎŞCANU. Expoziţia cuprinde 34 de lucrări executate în timpul practicii de vară.

Pe marginea importanței și unicității acestei expoziții s-a expus și Tudor ZBÂRNEA – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi directorul muzeului de Arte, care a rămas surprins de faptul că studenţii de la Arhitectură vor să se expună cu lucrări de pictură, reușind într-un timp scurt să înveţe a picta.

Lucrările expuse sunt realizate în tehnica vopselelor de ulei – la Pictură şi grafică, și în tehnica mixtă – la Desen. Valoarea acestor lucrări a fost subliniată de emoțiile şi sensibilitatea artistică manifestate de către spectatori. Sunt mici capodopere complexe, atât ca compoziţie, cât şi ca tehnică, inspirate din arhitectura Moldovei şi a oraşului Chişinău. Studenţii au utilizat variate principii de integrare a edificiilor arhitecturale în compoziţiile expuse.

La eveniment au fost prezenţi: decanul facultăţii dr., conf. univ. Valeriu LUNGU, şefa catedrei Arhitectură dr., conf. univ. Aurelia CARPOV, lector univ. Victor DREBOT, dr., conf. univ. Natalia PODLESNAIA, lector univ. Sergiu TRONCIU, invitatul special Tiberiu FLORESCU, doctor, prof. univ., prorector al Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. Cu toţii au fost impresionaţi şi au apreciat capacităţile studenţilor, încurajându-i să picteze în continuare.

Domnul decan a remarcat implicarea şi diversitatea de interese ale studenţilor, care reuşesc să combine disciplinele exacte cu cele artistice. Domnul T. FLORESCU s-a bucurat de faptul că se păstrează tradiţia realizării desenelor de mână şi a picturilor, în epoca când tehnologiile preiau controlul, e bine să păstrăm şi să transmitem acest frumos talent. Domnia sa a mai precizat că arhitecții trebuie să picteze, trebuie să creeze și trebuie să fie oameni de artă, pentru că până la urmă orice manifestare artistică, indiferent sub ce formă este, facilitează expresia creației arhitecturale a arhitecților.

Scopul expoziţiei a fost de a promova nu doar tinerele talente din cadrul Facultăţii Urbanism și Arhitectură, dar, prin ele, şi imaginea Universității Tehnice a Moldovei.

Mariana HADJI-BANDALAC,

lector univ. , Catedra Arhitectură

Studenții Facultății Urbanism și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (gr. ARH-152), la îndemnul și cu susținerea lect. univ. Mariana Hadji-Bandalac, vernisează în aceste clipe o Expoziție de pictură și grafică cu genericul „Și arhitecții pot picta!”. Evenimentul are loc în incinta Centrului comercial Shopping MallDova din str. Arborilor, 21.

Опубликовано UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei [1] 14 сентября 2017 г.

(Visited 20 times, 1 visits today)