Astăzi, 19 septembrie 2017, studenții Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM au avut ocazia să o cunoască și să o primească în „familia” lor pe Eva, cel de-al doilea robot NAO din Republica Moldova.

Eva are înălțimea de 58 cm, greutatea – 5 kg, ochi negri şi este „pasionată” de dans, mișcare, comunicare. Aici, la UTM, l-a „întâlnit” pe Frank și acum cei doi formează o frumoasă pereche, dotată cu muuuultă inteligență artificială. Achiziționat încă în 2015 de către UTM, Frank este implicat în cursurile universitare de Programare Logică, Inteligență Artificială, Proiectare și Sisteme de Microprocesoare, dar și în activități de cercetare. Iar Eva, deși a „venit” în Moldova de curând, în iulie 2017, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), a reușit deja să fie implicată în Tabăra de Vară STEM, organizată în cadrul programului GirlsGoIT.

Prezenți la eveniment, reprezentantul SDC în Moldova – Natalia CERNAT; președinta TEKEDU – Mihaela IURAȘCU, rectorul UTM – prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN; șefa Departamentului Informatică şi Ingineria Sistemelor din cadrul FCIM-UTM – conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI, au salutat lansarea în anul curent la UTM a noului program de studii „Robotică și mecatronică” și au menționat cu satisfacție pasiunea studenților pentru programarea avansată a roboților NAO, robotică, senzori și rețele de senzori, modalități de aplicare ale sistemelor robotice etc.

În context, participanții la reuniune, au prezentat perspectivele pe care le aduce implicarea roboților în activitatea educațională, de cercetare, dar și diverse aspecte privind implicarea fetelor în domeniul tehnologiilor. În special s-a menționat că, pe lângă implicarea sa în activitatea UTM, Eva va deveni ambasadoarea egalității de gen prin intermediul proiectului GirlsGoIT, stimulând implicarea unui număr mai mare de fete în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică).

Eva. Robotul va încuraja ferele să acceseze studii în domeniul…

Universitatea Tehnică a Moldovei și partenerii GirlsGoIT: Biroul de Cooperare al Elveției, UN Women Moldova și TEKEDU vor anunța robotul NAO pe nume Eva. Robotul va încuraja ferele să acceseze studii în domeniul roboticii, tehnologiilor și altor subiecte inginerești în cadrul Universității Tehnice a Moldovei.Technical University Moldova UTM and GirlsGoIT partners: Swiss Cooperation in Moldova, UN Women Moldova, and TEKEDU will announce the Nao-Robot, called Eva, will serve to promote and encourage girls to pursue Robotics studies and other science, technology and engineering subjects at the Technical University Moldova (UTM)

Опубликовано GirlsGoIT 19 сентября 2017 г.

Dansul roboțeilor :)

Primul dans al roboțeilor în noua casa – UTM :)#suntUTM GirlsGoIT

Опубликовано UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei 19 сентября 2017 г.