- UTM - https://utm.md -

Trei proiecte ale designerilor UTM – la Smart Design Challenge

afiș_Smart-Design-Challenge-r_result

Până pe 22 septembrie trei proiecte ale designerilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care luptă pentru premiul mare la Smart Design Challenge, vor fi expuse pe pagina oficială a concursului, dar și în Orange smart shopurile din România, unde vor putea fi testate și votate.

Concursul de design de produs Smart Design Challenge, organizat în premieră de Orange [1] România și platforma Dizainăr [2], își propune să încurajeze atât tehnologia, cât și designul de produs, provocându-i pe tinerii designeri să proiecteze un obiect sau o instalație de design, atât decorativă, cât și funcțională, inspirată din produsele și serviciile Orange din categoriile: Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home) sau telefoane, accesorii, gadgeturi și wearables. Dintre sutele de proiecte, organizatorii au ales pentru etapa finală și invențiile designerului Mihai STAMATI și ale studenților săi Andrei GRAMATSCHII și Andrei ZBANCĂ, școliți la Departamentul Design Industrial și de Produs al Universității Tehnice a Moldovei. 

„Provocarea offline” [3], proiectul lui Mihai STAMATI, reprezintă un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne și este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, provocându-i pe oameni să aprecieze clipele în care îi au  alături pe cei dragi și să comunice cu ei tet-a-tete. Dispozitivul „oferă” fiecărei persoane o marjă de timp în care își poate verifica  mesajele și să răspundă la apeluri, dar nu mai mult de 60 secunde în sumă.  Aceste date sunt înregistrate de un microprocesor și în cazul în care cineva depășește această limită, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (dacă e vorba de o întâlnire la cafenea, bar etc.).

Prototipul este expus și poate fi testat la Orange smart shop București (bd. Lascăr Catargiu nr. 47-53).

Cel de-al doilea proiect este semnat de Andrei GRAMATSCHII și coechipierii săi Roman NAGHIRNEAC și Andrian JURAT. „Roll” este o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Portabilă și cu un design minimalist, ea fiind un minunat cadou pentru cei ce se axează pe simplitate și sunt atenți la detalii. Poate fi folosită ca lampă de lucru, dar și ca obiect decorativ, creând o atmosferă impresionantă în orice încăpere. Lumina caldă va transforma spațiul într-un loc mai primitor, nu va obosi ochii și poate fi folosită ca lumină de veghe. Lampa menține echilibrul datorită sistemului mecatronic interior. Fiind conectată prin Bluetooth, ea poate fi controlată prin intermediul aplicației. Cu ajutorul acesteia poți aprinde lumina, mări sau micșora intensitatea ei, citi datele senzorilor de climă, schimba cântecul sau volumul acestuia, schimba unghiul de înclinare a sursei de lumină. Poți modifica unghiul de înclinare cu ajutorul aplicației de pe device sau mișcând cu mâna brațul lămpii în poziția dorită. Atunci lampa își schimbă centrul de greutatea pentru a menține echilibrul în poziția nouă. Datorită construcției sale este creată iluzia depășirii forței de greutate și se obține aspectul „dinamic” al lămpii. Prototipul este expus la Orange smart shop Cluj-Napoca (bd. 21 Decembrie 1989 nr. 23-25).

Cel de-al treilea proiect este o creație a lui Andrei ZBANCĂ și reprezintă un EM Power bank, care,  pe lângă bateria de rezervă, oferă memorie adițională indiferent de cardul de memorie utilizat (SD sau Micro SD card). E un dispozitiv unic care poate fi folosit ca suport pentru smartphone. Dar asta nu e tot. EM mai are și o boxă wireless la care te poți conecta prin Bluetooth și, astfel, poți asculta muzică, privi filme sau video. În același timp îl poți folosi ca bec – lanterna instalată în dispozitiv te va scoate din orice încurcătură. Dispozitivul  este expus la Orange smart shop Brașov (str. Muresenilor nr. 1).

Prin expunerea pe parcursul a două săptămâni a celor 42 de prototipuri atât online, cât și în magazinele Orange, organizatorii concursului își propun să asigure un spațiu ideal de interacțiune între designeri și consumatorii de design / tehnologie. Orange va premia cel mai bun proiect de design cu 5000 de euro. De asemenea, vor fi acordate și 12 premii de popularitate – câte o tabletă Samsung Galaxy Tab S3. Mai multe detalii despre proiecte, dar și fazele de lucru asupra prototipurilor pot fi văzute pe pagina oficială a concursului: https://www.orange.ro/techa…/smart-design-challenge/proiecte Tot acolo se poate vota pentru premiul de popularitate, așa că îndrăzniți :)