Doi studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură, Mariana BABARA și Maxim RAILEAN, anul III, specialitatea „Ingineria și protecția apelor” (IPA), și-au efectuat practica de vară în Norvegia, în cadrul unei echipe din 45 de studenţi şi masteranzi – reprezentanți ai 15 universităţi din 11 ţări (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Sri Lanka, Kîrgîzstan, Germania, China, Belarus, Polonia).

Stagiul a fost susținut de proiectul Water Harmony Eurasia-II (Armonia apei II), care se derulează la Facultatea Urbanism și Arhitectură în cadrul Programului de studii IPA, iar cei doi studenți au beneficiat de această șansă în urma unei selecții riguroase.

La revenirea la Alma Mater, cu satisfacția unui fapt împlinit, Mariana și Maxim și-au împărtășit impresiile:

– În cadrul stagiului am avut posibilitatea să ne familiarizăm cu posibilitățile de exploatare și întreținere a sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi canalizare din această țară nordică. În prima și ultima săptămână am făcut ore la una din cele mai prestigioase instituții norvegiene – NMBU – Norwegian University of Life Sciences – Universitatea de Științe ale Vieții, unde am fost întâmpinați cu un discurs emoționant, rostit de prof. Harsha CHANDIMA, conducătorul proiectului. De asemenea, am avut parte de excursii la stația de tratare și epurare din orașul Lillestrøm, ulterior executând două lucrări de laborator, având ca sarcină să determinăm calitatea apei uzate și a celei potabile din diferite surse. Am analizat diferite familii de microorganisme și numărul admisibil al acestora în apa potabila și uzată. Deși aveam un program foarte încărcat, însoțitorii noștri – masteranzii Anastasia, Roma și Evelina, au avut grijă să ne arate destinațiile și să ne încânte cu splendorile orașului, care ne-au lăsat amintiri de neuitat.

Iar în a doua săptămână am avut parte de o șansă unică, cea de a vizita UNIS – Universitatea din Svalbard, Longyearbyen, cea mai nordică universitate din lume,  situată pe principala insulă a arhipelagului Svalbard – Spitsbergen,  ultimul teritoriu european situat în Arctica, dincolo de Cercul Polar, în apropierea Polului Nord, denumit și „Antarctica Nordului”. La UNIS am studiat managementul apei în clima rece. Am finalizat cursurile cu prezentarea unor alternative de îmbunătățire a fluxurilor de apă brută a staţiei de tratare și a fluxului de apă uzată a staţiei de epurare a unui oraș din Republica Moldova, având ca sarcină să prezentăm și o lucrare privind managementul apei în clima rece, dar și să susținem două examene finale, computerizate, în baza orelor audiate pe parcursul celor trei săptămâni. Răspunsurile noastre erau afișate pe ecranul computerelor, imediat după finisarea testului, având posibilitatea să vedem câte răspunsuri corecte am dat, iar în cazul unui răspuns greșit să vedem instant versiunea corectă.

Universitatea-gazdă ne-a asigurat toate condițiile necesare (cazarea, masă, transport şi materialele pentru practică), iar profesorii ne-au tratat precum colegii lor. Cu deosebit respect, ţinem să exprimăm profunde mulţumiri dlor Harsha RATNAWEERA – conducătorul proiectului Water Harmony-II, profesor la Norwegian University of Life Sciences, Zakhar MALETSKYI, doctorand în cadrul aceleiași universităţi, dar și profesorilor de la FUA-UTM din cadrul Programului de studii „Ingineria şi protecţia apelor”, care ne-au organizat această practică şi ne-au deschis fereastra spre noi orizonturi în specialitate – Natalia CIOBANU, Ion IONEȚ, Dumitru UNGUREANU, Sergiu CALOS, Mihaela Anca CONTAŞEL.

Norvegia ne-a lăsat impresia unei țări de basm și ne-a oferit posibilitatea unei experiențe extraordinare: să privim lumea cu alţi ochi, să descoperim noi realități și să trăim emoţii de neuitat.

UTM_FUA_stagiuNorvegia_1_result
UTM_FUA_stagiuNorvegia_2_result