r_result

Cu mari așteptări și speranțe în clădirea unui viitor profesional de succes au pășit astăzi pragul Universității Tehnice a Moldovei studenții anului întâi. Întâmpinați de reprezentanții rectoratului, decani și profesori, ascultându-le mesajele de bun venit, îndrumările și sfaturile cum să-și organizeze timpul ca să reușească tot ce-și propun, studenții-„boboci” s-au convins din prima zi de justețea dictonului stabilit aici de ani buni: „La UTM se face carte!”.

Cele 9 facultăți și-au deschis larg ușile, fiecare facultate organizând propria ceremonie de debut. Primele au dat tonul facultățile Energetică și Inginerie Electrică (FEIE), Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), Tehnologia Alimentelor (FTA) și Electronică și Telecomunicații (FET). O atmosferă solemnă și la celelalte facultăți: Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi (FIMIT), Urbanism și Arhitectură (FUA), Textile și Poligrafie (FTP), Construcții Geodezie și Cadastru (FCGC), Inginerie Economică și Business (FIEB).

Viitorii energeticieni și specialiști în electronică şi comunicaţii au fost salutați de către prorectorul Serghei ANDRONIC și decanii Victor POGORA și Pavel NISTIRIUC, informaticienii de mâine au susținut debutul în fața prorectorului Valerian DOROGAN și decanului Ion BALMUȘ, arhitecții, urbaniștii, geodezii, constructorii și economiștii au fost salutați de prorectorul Larisa BUGAIAN și decanii Valeriu LUNGU, Livia NISTOR-LOPATENCO și Vasile MAMALIGA, iar viitorii în construcția de mașini și specialiști în tehnologia alimentelor au pășit în noul an de studii însoțiți de prorectorul Valentin AMARIEI și decanii Vasile CARTOFEANU și Vladislav REȘITCA. Reprezentanții rectoratului și profesorii au venit să le spună tinerilor „Bun venit!” și să-i îndrume să învețe, deoarece doar prin studii de calitate, poți să devii un bun specialist, dar și un ambasador al tinerilor peste hotarele țării.

Prima lecție a fost susținută cu brio: profesorii i-au încredințat că au făcut o alegere bună, pentru că ingineria este pilonul și viitorul oricărei țări. Iar vestea cea mare pe care au primit-o întru susținerea primilor pași de studii la UTM a vizat organizarea a 30 de ore suplimentare (cursuri și seminarii) la matematică și fizică – discipline de bază în inginerie, foarte benefice atât pentru absolvenții ciclului liceal real, cât și umanistic.

Pășind cu dreptul într-o lume până acum doar râvnită, cu visul devenit realitate, tinerii și-au exprimat cu bucurie entuziasmul. Mihaela SURUCEANU, studentă în anul I la FCIM, a fost însoțită de mama, care a venit să o susțină, respectându-i alegerea. Tânăra este fericită că a intrat la facultatea care și-a dorit-o. Este din raionul Râșcani și spune că e mândră că își va face studiile la cea mai prestigioasă Universitate din Republica Moldova – UTM.

Dan SURDU, un tânăr sfios, cu alură de viitor inginer, este din Chișinău, absolvent al Liceului Teoretic „Traian”. Și-a depus actele doar la și e mândru să fie student la această Universitate, deoarece crede că aici „se face carte” și absolvind facultatea aleasă, ești ca o carte de vizită pentru angajatori.

La FIMIT patru tineri, toți la buget, fac cunoștință, așteptând să fie chemați în Aulă. Sunt din raioanele Ialoveni, Criuleni, Telenești și Ștefan Vodă.  Marcel Cârlan a intrat la FIMIT din primul tur, la fel a devenit student și Ion Daraban din Telenești, absolvind mai întâi Colegiul de Transporturi din Chișinău. Este ultimul an, când mai poate susține BAC-ul la UTM. Speră să reușească. Toți sunt optimiști și se gândesc la un viitor acasă, în țara în care s-au născut. Sunt mândri că au devenit studenți la UTM.

Olga SAMOILĂ din satul Mereni, raionul Anenii Noi a ales Filiera Francofonă a FTA. Este puțin confuză. Nu știe exact cum vor avea loc lecțiile în limba franceză, dar spune că se va strădui să facă față. Conf. univ., dr. Aurelia Chirsanova, cu multă răbdare și meticulozitate, le-a explicat „bobocilor” cum se vor desfășura lecțiile în limba franceză și care este durata lor.

Oxana MALACHE este din Talmaza, Ștefan Vodă. Părinții își doreau să se facă medic, dar ea a insistat să depună actele la UTM. A venit cu mama – Maria MALACHE, care a stat în bancă alături de fată, ascultând discursul profesorilor.  Are o bucurie enormă pe suflet „de o asemenea Universitate și asemenea specialități”. Este impresionată și spune că Oxana a făcut o alegere frumoasă, iar dacă se va strădui, va avea și un viitor asigurat la ea în țară, pe care nu-și închipuie cum poți să o părăsești.

–  În Moldova, spune femeia cu chip blând de mamă a 11 copii, Dumnezeu ne poartă de grijă. De ce să pleci în țări străine, ca să fii acolo un nimeni? Trebuie să depunem efort, să avem răbdare și Moldova noastră va avea un viitor mai bun. Am auzit câte relații cu cei din străinătate are Universitatea, am văzut condițiile din cămin, cele de aici de la facultate. Ce posibilități au avut părinții noștri? Vreau ca toți cei 11 copii ai mei să aibă viitor în țara asta. Sunt mândră că Oxana mea va învăța la UTM! Să vă mai spun un lucru: mulțumiți-i lui Dumnezeu în țara în care ați fost binecuvântați! Aici e locul copiilor noștri, nu în străinătate. N-am crezut că la Universitatea Tehnică a Moldovei sunt astfel de posibilități și condiții de studii. Am venit să văd cu ochii mei, să mă conving. Acum pot să spun că este cea mai bună alegere a fetei mele, că Universitatea Tehnică este una de prestigiu, care îi va asigura viitorul.

(Visited 2 times, 1 visits today)