Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

UTM și Durion GmbH – un nou acord de colaborare

UTM_DurionGmbH_acord colaborare_r

Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, directorul executiv al companiei germane Durion GmbH, Uwe KUHNLE, viceministrul Economiei al RM Vitalie IURCU au susținut o conferința de presă privind inaugurarea infrastructurii experimentale a sistemului de stocare a energiilor regenerabile, generate prin sisteme hibride de conversie (eoliene și solare).

La final a fost semnat Acordul de donație a lotului de echipamente în valoare de cca 60 mii de euro pentru elaborarea unui sistem de comandă a a distribuției optime către consumatori a energiei stocate de la panouri fotovoltaice și pe viitor de la turbine eoliene.

Universitatea Tehnică a Moldovei și compania germană Durion GmbH, cu suportul GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit și MIEPO – Moldova Investment and Export Promotion Organization, au încheiat în ianuarie 2017 o promițătoare cooperare de cercetare și dezvoltare în domeniul energiilor regenerabile. În cadrul Acordului comercial de cercetare, la etapa dată, Durion GmbH a donat UTM echipamente în valoare de cca 60 mii de euro pentru elaborarea unui sistem de comandă a distribuției optime către consumatori a energiei stocate de la panouri fotovoltaice și pe viitor de la turbine eoliene. În același scop, proiectul investițional presupune ca în primii 2 ani de activitate cifra investiției să atingă suma de 200 mii de euro.

 

Durion GmbH este o companie specializată în tehnologii pentru dezvoltarea, proiectarea, fabricarea și operarea sistemelor mari de baterie pentru stocarea energiei în scopul integrării pe piață energiilor regenerabile. Cu un sistem de baterii 2MW LiFePO pentru funcționarea rezervelor comerciale, Durion a construit prima Centrală Electrică de Baterii din Europa care a fost conectată la rețea în 2013. Durion face parte din holdingul Durion Energy AG, Elveția, care se concentrează asupra investițiilor și gestionării centralelor electrice de baterii hibride în toată lumea. Acționarul principal al Durion Energy AG, Dynavolt Power Technology Co. Ltd., este liderul pe piaţa bateriilor de înaltă performanță și unul dintre pionierii tranziției în domeniul energiei regenerabile. Începând cu decembrie 2016 sisteme de management foarte eficiente pentru centralele electrice de baterii, cât și programarea VR (realitatea virtuală) sunt dezvoltate de către „German Development Institute SRL”  filiala companiei în Moldova, care deja a oferit câteva poziţii noi de lucru în Chişinău pentru ingineri de calculatoare şi de aplicaţii software.

[av_gallery ids=’22978,22979,22980,22981,22982,22983,22984,22985,22986,22987′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’10’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-346k3k’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI