În parcul-muzeu al UTM din campusul universitar Râșcani, în prezența viceministrului Economiei Vitalie IURCU, rectorului UTM Viorel BOSTAN, directorului executiv Durion GmbH Uwe KUHNLE, specialiștilor din cadrul instituţiilor interesate de domeniul energiei regenerabile şi ecologiei a fost inaugurat un poligon fotovoltaic experimental de stocare a energiilor regenerabile, generate prin sisteme hibride de conversie (eoliene și solare). Acțiunea se înscrie în cadrul unui proiect finanţat de către compania germană Durion GmbH.

În deschiderea evenimentului, rectorul UTM, Viorel BOSTAN, a menționat că această platformă se înscrie în strategia de utilizare a tehnologiilor prietenoase mediului şi de prevenire a efectului de seră de producere a energiei din surse de alternativă pentru asigurarea securităţii energetice a ţării.

Poligonul fotovoltaic include 50 de panouri solare care pot funcţiona atât în regim conectat la reţea, cât şi în regim autonom și va servi la instruirea inginerilor în valorificarea surselor regenerabile de energie, în cazul dat – a energiei solare.

Cercetătorii UTM vor desfăşura aici cercetări fundamentale şi aplicative la capitolul sporirea eficientizării utilizării panourilor fotovoltaice şi echipamentelor aferente în condiţiile climaterice ale Republicii Moldova. Aceste cercetări sunt utile şi necesare pentru proiectul curent al companiei Durion, care prevede construirea și exploatarea celei mai mari centrale europene de stocare în baterie a energiei electrice cu 125 MW / 200 MWh în nordul Germaniei. Realizarea acestui proiect de bază va fi finalizat în 2018.

„Scopul principal este să demonstrăm că noi putem produce sisteme moderne. Avem aşa ceva în Germania, dar le putem utiliza şi în alte state”, a spus Uwe KUHNLE, directorul executiv Durion GmbH.

„E un proiect care va dura doi ani, în cadrul căruia vor fi realizate nu doar sisteme pentru surse regenerabile şi interconexiune la reţea, dar şi o turbină eoliană cu ax vertical şi sistem de stocare a energiei”, a menţionat rectorul UTM, Viorel BOSTAN.

Pe lângă sprijin financiar, programul include şi un schimb ştiinţific internaţional. „Asta e cel mai important, că studenţii pe parcursul studiilor o să aibă posibilitatea să fie deja pregătiţi pe anumite domenii”, a subliniat viceministrul Economiei, Vitalie IURCU.

Prin inaugurarea acestui parc inovaţional de conversie a energiei solare în energie electrică se dorește a propune mediului de afaceri din ţara noastră un model reuşit de implementare a investiţiilor străine în dezvoltarea durabilă a RM.

Universitatea Tehnică a Moldovei și Compania Durion GmbH, cu suportul GIZ și MIEPO, au încheiat în ianuarie 2017 o promițătoare cooperare de cercetare și dezvoltare în domeniul energiilor regenerabile. În cadrul Acordului comercial de cercetare, la etapa dată, Durion GmbH a donat UTM echipamente în valoare de cca 60 mii de euro pentru elaborarea turbinelor eoliene cu ax vertical cu puterea de 5-10 și 30 kW, a unui sistem de comandă a distribuției optime către consumatori a energiei stocate de turbine eoliene și stații. În același scop, proiectul investițional presupune ca în primii 2 ani de activitate cifra investiției să atingă suma de 200 mii de euro.

(Visited 15 times, 2 visits today)