Un sfert de secol de bacalaureat în Moldova

Aproximativ 3 mii de absolvenți de liceu au susținut, ieri, primul examen din sesiunea de Bacalaureat-2017. Este pentru a 24-a oară, când liceenii moldoveni susțin aceste examene de maturitate. Transformările Bacalaureatului de-a lungul anilor și experiența acumulată într-un sfert de secol a constituit subiectul emisiunii „Țara lui Dogaru” difuzată, ieri, începând cu ora 19.50, de postul Publika TV (http://www.publika.md/embed/4991757).

Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, invitat la emisiune, a vorbit despre cum se resimt examenele de bacalaureat la nivelul treptei universitare.

– Aceste examene sunt extrem de importante pentru învățământul superior. Astăzi, când nu avem examene de admitere în universități, bacul deschide drumul spre facultate, reprezentând un filtru de calitate, în baza căruia se decide cine merită să urmeze un program de studii superioare. În ultimii ani se resimte o tot mai bună corespundere a notelor conferite la liceu și la BAC cu situația reală. Pe de altă parte, am atestat și o îmbunătățire a cunoștințelor absolvenților de liceu, ceea ce ne permite nouă, universităților, să le dăm un volum de cunoștințe mai mare pentru ca să avem specialiști mai calificați pregătiți pentru piața muncii.

Calitatea pregătirii absolvenților constituie un impuls și pentru cadrele didactice universitare de a persevera spre o altă calitate a cunoștințelor pe care ar trebui să le ofere facultatea. Și acest lucru ne permite să abordăm teme mai importante. În trecut, atestam cunoștințe foarte slabe la obiecte critice pentru universitate, cum ar fi matematica, fizica, chimia sau informatica, și atunci, pentru a îndeplini programul de studii, în primul semestru  profesorul urma să facă o recapitulare a curriculei școlare, motiv pentru care nu reușea să predea alte materii extrem de importante. Astăzi, cel puțin la UTM, resimțim o creștere a cunoștințelor copiilor și o concordanță tot mai mare între notele cu care au venit din liceu și cele pe care dau dovadă la facultate.

24 de ani au trecut de la introducerea bacalaureatului în Republica Moldova. În următoarele trei săptămâni cca 19 mii de absolvenți de liceu vor susține testele de bacalaureat.

 

 

(Visited 386 times, 1 visits today)