Aflând că rectorul UTM Viorel BOSTAN se află într-o vizită de lucru la KTH Royal Institute of Technology, Cristian Cartofeanu, Daniel Macrinici și Andrei Căpăstru, absolvenți ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei, care urmează un program de master la Universitatea din Örebro, Suedia, s-au gândit să se deplaseze la Stockholm, pentru a se întâlni cu rectorul Alma Mater. Bucuros să-și revadă discipolii din cadrul Filierei Anglofone de la FCIM, al cărei director și profesor a fost anterior, rectorul Viorel Bostan a acceptat cu bucurie propunerea, invitându-i pe băieți la o ceașcă de ceai.

Departe de casă, tot despre Alma Mater au vorbit: despre diferențele de predare și organizare a studiilor la UTM și Universitatea Örebro, despre organizarea campusului universității (cu biblioteci dotate, cluburi studențești, spații de coworking și diverse activități sportive, cămine moderne) și, în special, despre imensele posibilități ale mobilităților academice și integrarea studenților internaționali prin intermediul programului Erasmus+, inclusiv despre o posibilă colaborare de mobilitate între Universitatea din Örebro și UTM. Rectorul le-a povestit despre schimbările care s-au făcut și care urmează la UTM și i-a felicitat pentru succesele lor în materie de inovație, aplicația UMustBe făcându-i celebri în mediul academic suedez prin articolele publicate de Swedish Institute (https://eng.si.se/si-scholarship-holders-top-20-venture-cup/) și KTH Royal Institute of Technology (https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/natverka-som-du-dejtar-eller-spelar-1.708673).

Detalii despre cum au ajuns Swedish Institute și Royal Institute of Technology să scrie despre aplicația UMustBe ne oferă chiar autorii acesteia – Cristian Cartofeanu, Daniel Macrinici și Andrei Capastru:

– Primul articol despre aplicația UMustBe a fost publicat de către Swedish Institute (https://eng.si.se/si-scholarship-holders-top-20-venture-cup/). Redacția KTH a observat acest articol și luând în considerație că facem parte din programul KTH Innovation au decis să scrie și ei un articol despre noi (https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/natverka-som-du-dejtar-eller-spelar-1.708673). Cu atât mai mult, cu cât unul din membri echipei noastre, Oxana Casu, care de asemenea este absolvent UTM, acum urmează un master la KTH.

Ideea ce a condus la elaborarea aplicației UmustBE nu a fost una întâmplătoare. Întâlnind în Suedia alți doi moldoveni (pe Oxana Cașu și Eugen Prodan), am aflat despre concursul ideilor de startup și am decis să dezvoltăm o aplicație mobilă care să „spargă gheața” între persoanele implicate în networking. Aplicația are menirea de a elimina lipsa de comunicare sau chiar a motivației oamenilor de a se angaja în discuții cu persoane necunoscute, care pot fi potențiali angajatori, parteneri de business, investitori, mentori etc.

Prietenul nostru Eugen Prodan a venit cu propunerea să încercăm să creăm o aplicație ce le-ar permite participanților la un eveniment să scaneze spațiul din jur și să identifice/contacteze și alți eventuali participanți, pe baza unor date concrete (nume, vârstă, interese, foto etc.). Altfel zis, să creăm un networking – o rețea de persoane care să relaționeze între ele într-un spațiu închis (de exemplu, într-o sală de conferință). Meditând asupra acestui concept, am ajuns la ideea de a utiliza tehnologia Bluetooth ca mediu de localizare și comunicare între telefoanele utilizatorilor. Pentru a activa aplicația, utilizatorul trebuie să se afle în continuă mișcare, astfel încât participanții la eveniment să apară pe ecranul dispozitivului în funcție de proximitatea lor față de utilizator. Am decis să combinăm eficacitatea și profesionalismul platformei LinkedIn cu dinamismul și activitatea aplicațiilor PokemonGO și Tinder, creând astfel un produs util, care facilitează discuțiile și creează un mediu confortabil de networking.

La momentul dat suntem în faza de dezvoltare a prototipului și de cercetare a tehnologiilor pe care dorim să le implementăm. Avem un Buissness Model cu care am reușit să câștigăm competiția de startupuri VentureCup din Stockholm. În câteva luni sperăm să finalizăm procesul de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor necesare pentru a construi aplicația mobilă. De asemenea, trebuie să colaborăm cu mai mulți developeri pentru a putea lansa produsul pe cele mai populare platforme (iOS și Android). Având prototipul, vom oferi posibilitatea utilizatorilor să testeze produsul beta și ca urmare vom colecta iterativ feedbackul lor. Dat fiind faptul că suntem parte a KTH Innovation, beneficiem din partea acestui program de suport în materie de business development, creating patents, legal support. Totodată, KTH Innovation ne poate ajuta să găsim investiții și ne poate ghida din perspectiva unui project manager.

Studiile pe care le urmăm în Suedia (Information Systems, IT in Project Management and IT in Public Administration) sunt complementare cu cele pe care le-am obținut la Universitatea Tehnică a Moldovei. Programul de master pe care-l urmăm este divizat în două subprograme: Sisteme Informaționale și IT în Project Management și Sisteme Informaționale și IT în Administrare Publică. Posedând deja cunoștințe în Programare, Ingineria Produselor Program, Sisteme Informaționale și IT Project Management considerăm că am putea să convertim cunoștințele noastre în produse și servicii utile publicului – fie din formatul unui startup sau a unei companii, în care preconizăm să ne angajăm fulltime după ce finisăm programul de master.

Suntem mândri de realizările absolvenților noștri și le dorim mult succes în continuare!

 

(Visited 20 times, 1 visits today)