Agenda Expoziţiei lucrărilor studenţeşti „Creaţia deschide Universul-2017”, la care vă așteptăm în data de 5 mai 2017, va include patru lecții publice și un master-class, prin care dorim să trezim interesul liceenilor și publicului larg pentru creația inginerească și implicațiile ingineriei în viața de zi cu zi.

Lecțiile publice vor fi susținute de personalități marcante în domeniu, după cum urmează:

Ion BOSTAN, inginer, academician va face o captivantă prezentare a celor mai ingenioase invenții inginerești ale sec. XX. Referindu-se la „Evoluția creației inginerești – de la idee la invenție”, dl academician va demonstra cum o simplă rostogolire a discului poate sta la baza invențiilor cu rezonanță mondială.

Dorin DUȘCIAC, doctor în fizică, cercetător la Comisariatul pentru Energia Atomică și Energiile Alternative, Saclay, Franța, ne va familiariza cu un actual subiect din domeniul fizicii și ingineriei nucleare: „Radiațiile ionizate și energia atomică: elemente de introducere și considerente de ordin practic”, referindu-se în special la radiațiile ionizate în viață de zi cu zi, energia atomică și protecția mediului înconjurător, domeniul energetic: aspecte locale, regionale, europene.

Mihail IACOB, inginer, Maestru în Tehnologia Informației și Comunicațiilor, doctorand UTM, va face o retrospectivă a apariției televiziunii alb-negru analogice spre televiziunea color analogică și ne va povesti despre viitorul televiziunii – TV 3D și TV Holografică. Tema prelegerii promite o călătorie în timp: „Televiziunea: trecut, prezent, viitor”.

Rodica STURZA, dr. hab., prof. univ., UTM, se va adresa în special liceenilor pasionați de chimie, care vor să cunoască rolul chimiei în industrie și inginerie, referindu-se la importanța chimiei în progresul tehnico-științific și evoluția industriilor prin chimie.

Expoziția va include și un impresionant master-class, în cadrul căruia Victor BUJOREANU, absolvent UTM, Fondator și coordonator Atelier 99 – primul Makerspace din Republica Moldova, va prezenta un proces de imprimare 3D, cu o introducere în fabricarea digitală și imprimarea 3D.

Te-am făcut curios? Te așteptăm cu drag pe data de 5 mai la Centrul de Instruire și Inovații TIC-TEKWILL din campusul universitar Râșcani al Universității Tehnice a Moldovei!

 

(Visited 7 times, 1 visits today)