- UTM - https://utm.md -

A strălucit mai întâi în lumea cifrelor, ca să facă apoi știință și carieră în somelierie

UTM_doctoranda Natalia Melnic_r

Povestea de succes a cunoscutului tehnolog și somelier Natalia MELNIC a început acum 25 de ani, când a absolvit cu succes Facultatea de Tehnologie a Universității Tehnice a Moldovei, specialitatea „Tehnologia vinificației”. De un pătrar de veac lucrează în domeniu – tehnolog la Combinatul de vinuri de calitate „Mileștii Mici”, apoi la Compania „Denis Club”, somelier în cadrul unicului centru de cultură în domeniul vinificaţiei „Casa Vinului” și în diverse restaurante de prestigiu.

Făcând o retrospectivă a carierei sale profesionale, Natalia MELNIC ne-a surprins cu mai multe decizii pe care le-a luat de-a lungul timpului:

– La un moment dat m-am prins la gândul că tinerii care vin să lucreze în domeniu sunt foarte școliți și am simțit că, în pofida vastei experiențe în domeniu, am nevoie de o revenire asupra cărților, de noi cunoștințe, și am decis să-mi reiau studiile. Mai întâi, m-am pătruns de necesitatea unor cunoștințe economice și așa am ajuns să fac, seara, după serviciu, niște cursuri de evidență contabilă. După 9 luni de studii am primit diploma de contabil, dar nu mă vedeam pregătită să-mi asum responsabilitatea pe care o presupune această muncă. Profesoara care ne-a predat cursul mi-a înțeles neliniștea și mi-a recomandat să nu mă limitez la cursuri, ci să urmez o facultate în domeniu. Așa am ajuns la ASEM, tocmai când învățământul nostru începea să se ralieze la rigorile Procesului Bologna, ceea ce m-a avantajat – în 3 ani am obținut o a doua diplomă de studii superioare în domeniul evidenței contabile și finanțării întreprinderii. O diplomă pe care am onorat-o printr-o activitate contabilă de durată – din 2003 până în 2015. Deși mă descurcam perfect în domeniul foarte strict și exact al cifrelor și actelor de contabilitate, la un moment dat începu să mă macine dorul de pâinea mea dintâi – tehnologia vinului –  și am decis să revin la rădăcini, ca să zic așa.

În 2013 am dat admiterea, iar în 2014 am absolvit ciclul II de studii superioare de Master, specialitatea „Tehnologia băuturilor alcoolice”, la Alma Mater – Universitatea Tehnică a Moldovei. A fost o perioadă nu tocmai ușoară. Zilnic câte un șir lung de prelegeri, seminare, laboratoare, toate după o zi plină de muncă, după care urma un ciclu de lecturi și pregătiri minuțioase pentru a doua zi – o încărcătură fizică și emoțională incomparabilă cu viața mea de până atunci. Dar după o scurtă perioadă de adaptare, studiile de master au devenit pentru mine o sursă inegalabilă de inspirație, de… gust de viață. Era uimitor pentru mine să redescopăr în aula universitară locul în care ți se explică multe lucruri, se oferă răspunsuri, soluții pentru diverse probleme. Peste vreo două luni m-am prins la gândul că mă simt mai bine, arăt mai bine, pot întreține un alt nivel de conversații. Iar peste o jumătate de an am realizat că și superiorii din administrația firmei îmi vorbesc altfel, mă susțin, îmi cer părerea în diverse chestiuni. Viața, activitatea mea luaseră o altă turnură. Și toate acestea datorită studiilor, implementării noilor cunoștințe în activitatea de zi cu zi.

Ce factori anume au  contribuit la această schimbare? Cred că și atitudinea foarte binevoitoare  din partea profesorilor, care ne tratau ca pe niște colegi ai lor, fără urmă de superioritate, dispuși să ne ofere cât mai multe cunoștințe, cât mai multă informație. În acest sens aș remarca îndeosebi atitudinea și contribuția profesorilor Alexei BAERLE, dr. în chimie, conf. univ., Larisa BUGAIAN, prof. univ., dr. hab., și mulți, mulți alții. Dacă îți dai interesul și te consacri plenar studiilor, ajungi să interpretezi și să apreciezi cu totul altfel meseria pe care o stăpânești, iar teza de master reprezintă o veritabilă cunună a acestui merituos efort academic.

Sunt ferm convinsă că studiile, fie de master, fie pur și simplu cursuri de formare continuă, sunt extrem de necesare și merită a fi reluate cel puțin la fiecare 5 ani, pentru a te menține ca specialist în albia metamorfozelor ce survin în domeniul în care îți faci meseria.

Studiile pe care le-am urmat de-a lungul timpului nu i-au lăsat indiferenți nici pe ceilalți membri ai familiei mele. În virtutea faptului că provin dintr-o familie de vinificatori și că avem cu toții interese profesionale comune, adeseori i-am surprins pe cei de-acasă asupra fișierelor electronice din calculator sau a manualelor, lucrărilor pe care le studiam. Părinții se arătau cei mai entuziasmați de tehnologiile moderne, remarcând evoluția și marile schimbări ce au intervenit între timp în domeniu.

După absolvirea masterului, m-am angajat într-o firmă nouă în domeniul vinificației – „Timbrus”, colaborez și cu alte întreprinderi din domeniu. Și pentru că vreau să cresc în continuare, mi-am propus o nouă pistă: doctoratul, specialitatea „Tehnologia băuturilor alcoolice și nealcoolice”, unde voi cerceta în continuare tehnologia vinurilor, în special a vinurilor spumante îmbuteliate. Este încă prematur să mă gândesc acum la ce rezultate aș putea să ajung, cert este însă faptul că după ce voi depăși etapa de studiu și analiză voi încerca să dezvolt idei și să propun soluții inovatoare, multe dintre care mi le-am schițat deja. Acum că am trecut o bună parte din disciplinele teoretice prevăzute în curricula de doctorat, în cadrul cărora am fost familiarizați cu situația la moment și tendințele urmărite la nivel global în diverse domenii, mă simt mai pregătită și sper să reușesc să ating  obiectivele propuse, avându-i alături pe cei mai reputați specialiști în branșă:  Petru TODOS, profesor universitar, doctor în științe tehnice; Anatol BĂLĂNUȚĂ, profesor universitar, doctor în științe tehnice; Liviu VACARCIUC,conferenţiar universitar, doctor în științe,  și alți reputați dascăli universitari. Cred că acesta va fi un mare pas, în primul rând, în dezvoltarea mea profesională.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)