Tudor VLAS, student în gr. ARH-162, Sofia BELINSCHI, gr. ARH-151, David CHIRACOSEAN, gr. ARH-151, sunt premianții din anul curent ai Olimpiadei de pictură, desfășurată în perioada 1-8 aprilie, în incinta Facultăţii Urbanism şi Arhitectură, cu genericul „Moldova – plai natal”. Câștigătorii s-au învrednicit de premii în valoare de 2000, 1500 și 1000 de lei și, respectiv diplome de gr. I, II, și III.

Juriul în componența: decanul FUA, conf. univ., dr. Valeriu LUNGU – preşedinte, şi membrii: lector superior, Departamentul Arhitectură, Mariana HADJI-BANDALAC; lector superior Svetlana MELNIC; conf. univ., dr. Angela MUNTEANU; lector superior, Departamentul Textile, vestimentație, încălțăminte și prelucrarea pieii – Ludmila ZASTAVNIȚCHI-ȘEREMET; și invitatul special, lector superior al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Elena FRUNZE; a evaluat lucrările în baza următoarelor criterii: peisaj rural sau urban (reprezentare liberă în manieră, tehnică, improvizare); inspiraţie din peisajele Moldovei; realizarea lucrărilor în tehnică ulei sau mixtă (vopsele de ulei pentru colaj).

La olimpiadă s-au înscris 72 de competitori, dintre care au participat 45 de studenţi ai specialităților Arhitectură, Design Interior, Sculptură, Design Vestimentar-Industrial, Arte Decorative, Design și Tehnologii poligrafice. Studenţii au avut la dispoziţie 5 ore academice pe zi. Lucrările au fost efectuate în diverse game cromatice, impresionând juriul prin idee, caracter şi stil propriu.

Inițiată în a.u. 2015-2016 în scopul descoperirii și promovării tinerelor talente, Olimpiada de pictură se bucură de un succes binemeritat, ceea ce motivează Facultatea Urbanism şi Arhitectură să organizeze noi ediții, căutând să respecte doleanţele și sugestiile participanţilor. De exemplu, Iulia LIUBOMEISCAIA, studentă în gr. ARH-153, a venit cu ideea ca în timpul concursului să fie prevăzut un profesor consultant. Egor PETROV, gr. ARH-153, a sugerat includerea unui student în componența juriului. Iar Elena RÂBAC, gr. ARH-152, consideră potrivită o pauză între zilele de concurs pentru uscarea mai eficientă a pânzelor.

Lucrările prezentate la concurs se păstrează în fondul Universităţii și vor putea fi vizionate la data de 5 mai 2017, în cadrul Expoziţiei „Creaţia deschide Universul”.

(Visited 21 times, 1 visits today)