Mihai Stamati, absolvent UTM, astăzi lector superior la Catedra „Design industrial şi de produs” a Universității Tehnice a Moldovei, cel care a cucerit Europa cu inovaţiile sale neconvenţionale: maşina anului 2030 şi banca îndrăgostiţilor instalată în parcurile din Paris, în cooperare cu designerul Maria Bubuioc, absolventă a Universității de Arte din Cluj-Napoca, au dus „Chintesența” la Saint-Étienne, Franța, unde în perioada 9 martie – 9 aprilie 2017 participă la Bienala Internațională de Design, care în acest an a ajuns la a X-ea ediție.

Proiectul „Quintessence” include o colecție unică de mobilier modern, în conceperea căruia autorii s-au inspirat din zămislirile de altă dată ale artizanilor, readucând în uz tradiția croșetatului, prelucrarea lemnului, reabilitarea fibrelor naturale (cânepa și inul), folosirea materiei prime naturale care se găsește în gospodăria țărănească (pene, lână, stuf). Readuse într-un context de design modern, noile creații folosesc deopotrivă atât ca decor, cât și ca obiecte de uz casnic – balansoare, poofuri, scaune, mese, lămpi originale, menite să dureze în timp prin autenticitate, calitate și impact pozitiv asupra ecologiei mediului în care trăim.

„Orașul Saint-Étienne în această perioadă e sânul lui Dumnezeu pentru orice designer, spune Mihai Stamati. Secțiunea „Rue de la République du Design”, în cadrul căruia este expus proiectul nostru „Quintessence”, presupune că vitrinele unei străzi din inima orașului sunt eliberate și puse la dispoziția studiourilor de design pentru a-și etala creațiile. Deci adresa noastră, timp de o lună, este Rue de la République, 23 și avem vecini polonezi, letoni, francezi foarte de treabă. Oamenii ne privesc de peste geam, zâmbesc, intră, se relaxează în balansoar, se așează în jurul mesei, ne complimentează pentru concept și… revin cu prietenii. Ne-am bucurat în aceste zile de mulți oaspeți, între care primarul orașului Saint-Etienne, Monsieur Gaël Perdriau, consulul onorific al Moldovei în regiunea Rhone-Alps, Monsieur Christian Daudel și mulți îndrăgostii de design. Împreună cu Maria Bubuioc am lucrat mult la această colecție, am lucrat sincer și sperăm că se simte. Bienala continuă, iar noi vom fi aici până pe 26 martie, așa că dacă aveți drum prin această parte de lume, vă invităm cu drag.”

Proiectul „Quintessence” semnat de Mihai Stamati și Maria Bubuioc este expus pe „Rue de la Pepublique du Design” – secțiune în cadrul Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2017. Inaugurarea a avut loc vineri, 10 martie și va dura până la finele bienalei, 9 aprilie. Toată informația despre colecție poate fi accesată pe http://quintessencestory.wixsite.com/design și https://www.facebook.com/biennaleinternationaledesign/

(Visited 3 times, 1 visits today)