Invenţiile doctoranziilor UTM, dar şi a altor tineri talentaţi sunt subiectul unui reportaj realizat de TVR Moldova în cadrul emisiunii „Obiectiv comun”. Perseverenţi, creativi şi ingenioşi, aşa sunt aceşti tineri, care prin invenţiile lor îşi doresc să ne îmbunătăţească viaţa şi să schimbe viitorul.

Plini de idei îndrăzneţe sunt doctoranzii Mihail Balan şi Vitali Vişanu care, împreună cu alţi colegi de la UTM şi cu susţinerea cadrelor didactice, au inventat o instalaţie de uscare a fructelor şi legumelor. Instalaţia are la bază trei modalităţi de uscare: uscarea prin convecţie, cu aplicarea microundelor şi în mediu de CO2, astfel încât produsele îşi pot păstra o parte din indicii organoleptici şi aspectul exterior.

Cu aspiraţii şi planuri mari este şi Marin Guţu, care în colaborare cu o echipă de tineri cercetători ai UTM au dezvoltat turbinele eoliene din parcul UTM. Turbinele au fost instalate în parc pentru monitorizarea şi înregistrarea parametrilor de funcţionare, ca ulterior să fie produse în serie.

Alţi tineri doctoranzi ai UTM, preocupaţi de ştiinţă şi inovaţie sunt Tudor Branişte care cercetează modul în care interacţionează nanotehnologiile cu medicina, dar şi Irina Pleşco, tânăra care a inventat senzori de presiune ce cântăresc jumătate de miligram, de circa 6-8 ori mai uşori decât fulgii de nea.

Dar inovaţiile nu se opresc aici, tinerii muncesc permanent la implementarea ideilor noi şi la îmbunătăţirea produselor create. Administraţia UTM încurajează creativitatea şi tinde să susţină tinerii inventatori, oferindu-le resursele necesare pentru dezvoltare.

Urmăriți în continuare reportajul realizat:

 

(Visited 10 times, 1 visits today)