30 de liceeni pasionaţi de tehnologii şi design din diferite regiuni ale ţării (Chişinău, Orhei, Drochia, Ialoveni, Ungheni, Călăraşi) au avut ocazia să participe, în perioada 18-19 februarie, la un trening „IT Academy”, găzduit de Facultatea Urbanism şi Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, în cadrul căruia au abordat subiecte gen Mobile apps, 3D modeling & printing, UI/UX design, prelucrarea imaginilor în Photoshop/CorelDraw.

Timp de două zile participanţii au avut parte de sesiuni interactive în limba engleză, unde au aflat care sunt paşii de bază în crearea unei aplicaţii pentru smartphone şi avantajele tehnologiei 3D printing. Elevii au avut ocazia să creeze propria aplicaţie mobilă şi să modeleze propriul concept de casă într-un program 3D.

Trainingul a fost organizat cu suportul la FLEXability Grant oferit de către Consiile Americane. IT Academy a avut ca scop introducerea conceptului STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math) în rândul participanţilor, dar şi încurajarea tinerilor de a se implica activ în procesul de inovare.

„Ideea de a organiza acest eveniment a apărut în toamnă, în urma participării la FLEX-Ability Workshop în Georgia împreună cu alţi absolvenţi ai programului de schimb FLEX. Atunci am decis că mi-ar plăcea să-mi împărtăşesc impresiile şi cunoştinţele despre tehnologii şi conceptul STEAM. De ce STEAM? Deoarece îmbină tehnologiile, știinţa, ingineria, matematica şi arta şi inspiră tinerii să devină creativi, inovativi şi dezvoltaţi multilateral. Este necesar să promovăm acest concept în rândul elevilor şi să-i motivăm să aleagă o carieră în domeniul tehnic. Un rol important l-a avut şi locaţia trainingului – Facultatea Urbanism şi Arhitectură a Universităţii Tehnice a Moldova, deoarece arhitectura este un exemplu perfect al  combinaţiei dintre arte şi tehnologii”, a explicat Victoria LUNGU, organizator IT Academy şi studentă la Facultatea Urbanism şi Arhitectură, UTM.

Tematica sesiunilor din prima zi s-a focusat pe aplicaţii pentru smartphone. Participanţii au învăţat cum să elaboreze o aplicaţie alături de Sara HOY – Voluntar Peace Corps şi Mihai REVENCO – student la Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi a Universităţii Tehnice a Moldovei.

„În zilele noastre lucrările sunt în continuă dezvoltare într-un ritm rapid, iar design-ul joacă un rol important pe motiv că facilitează generarea noilor fluxuri de venit, sporește identitatea de brand și gradul de implicare a clientului. Unele lucruri nu se schimbă, o imagine ne poate comunica o mie de lucruri, sunetul potrivit ne poate mișca sufletul, iar un UI/UX bine dezvoltat poate propulsa un produs la un alt nivel. Am ales să vorbesc despre UI/UX, și anume utilizarea lor în crearea unei aplicații, deoarece la moment aceasta este o sferă relativ nouă, care pe cât este de interesantă, pe atât e profitabilă”, a menționat Mihai REVENCO, facilitator IT Academy.

În a doua zi tinerii au avut ocazia să însușească principiile de operare ale celui mai popular program de proiectare asistata de calculator – AutoCAD, învățând să proiecteze cu ajutorul acestuia  un model de casă. Iar Dorin ȘUVARI, lector superior la FUA, i-a familiarizat pe elevi cu programe de prelucrare a imaginilor ca Photoshop și CorelDraw.

Participanţii au rămas impresionați şi mulţumiţi.

„Inițial, nu credeam că voi reuşi să învăţ ceva nou într-un timp atât de scurt. Însă acum, la final de curs, îmi dau seama că am învăţat foarte multe. Cel mai mult mi-au plăcut sesiunile despre UI/UX design și 3D modeling, pentru că aveau mai mare legătură cu arta – care este o parte a conceptului STEAM. Mi-ar plăcea să particip în continuare la asemenea evenimente, însă eu le-aș organiza de o durată mai lungă”, a spus Andreea, participantă IT Academy.

La sfârşitul trainingului tinerii au primit certificate de participare.

(Visited 7 times, 1 visits today)