Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

UTM în Topul Inovațiilor-2016

UTM_Victoria Danila_Topul Invovatiilor_2016_r

Ediția a VI-a a Concursului „Topul Inovațiilor 2016”a desemnat printre câștigători și o lucrare înaintată de Universitatea Tehnică a Moldovei, SRL „Davitex Neo”: „Produse de îmbrăcăminte funcțională pentru copii născuți prematur” (conducător: Victoria DĂNILĂ). Lucrarea s-a plasat pe locul secund în cadrul direcției strategice „Sănătate și Biomedicină”.

Concursul organizat de Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a inclus 4 direcții strategice: Sănătate și Biomedicină; Biotehnologii; Eficiență energetică și valorificarea surselor regenerabile de energie; Materiale, tehnologii și produse inovative.

La ediția curentă în concurs s-au înscris 93 de participanți cu 43 de inovații.

Câștigătorul direcției strategice Sănătate și Biomedicină este USMF, Institutul Oncologic, pentru lucrarea „Sirop pentru tratarea stărilor precanceroase Doctor Merion” (conducător: Ion MEREUȚĂ).

La direcția „Materiale, tehnologii și produse inovative” învingător a fost desemnat Institutul de Energetică al AȘM pentru lucrarea „Instalație pentru pasteurizarea și răcirea laptelui” (conducător: Mihail ȘIT).

Trofeul celei de-a treia direcții strategice „Energie regenerabilă și valorificarea surselor regenerabile de energie”, a revenit Grădinii Botanice (Institut) AȘM pentru lucrarea dlui Alexandru TELEUȚĂ, „Implementarea tehnologiei inovative de fondare a plantațiilor energetice şi valorificarea biomasei pentru termоficarea Grădinii Botanice”.

La direcția strategică „Biotehnologii” a ieșit învingător Laboratorul pentru cercetări științifice „Algologie” al USM, pentru lucrarea „Tulpini de microalge și utilizarea lor în agricultură” (conducător: Vasile ȘALARU).

Titlul Inovația anului i-a fost acordată lucrării  Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, „Tulpini de levuri autohtoni de genul Saccharomyces pentru producerea vinurilor” (conducător:  Nicolae TARAN) .

Scopul concursului constă în promovarea și stimularea activității științifice și de inovare în RM, identificarea celor mai originale și valoroase inovații, informarea publicului cu privire la potențialul inovațional al țării.

Lista integrală a premianților o găsiți aici

 

UTM Victoria Danila Topul Invovatiilor 2016

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI