Noul Laborator de apreciere organoleptică a produselor vinicole – în acțiune

Inaugurarea în preajma sărbătorilor de Crăciun a Laboratorului de Apreciere Organoleptică a Produselor Vinicole în cadrul Catedrei enologie a FTMIA a fost de bun augur. A doua zi, în data de 21 decembrie 2106, 24 de audienţi înscrişi la concursul specializat de autorizare a degustătorilor de vinuri şi divinuri cu indicaţie geografică protejată şi celor de origine protejată (IGP-DOP) au păşit pragul acestui nou hram al ştiinţei şi practicii vinicole.

În faţa unei prestigioase comisii de stat, care a întrunit personalităţi notorii din ramură –  Elizaveta BREAHNĂ, preşedinte (ÎS „Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice”), dr. hab., prof. univ. Gheorghe ARPENTIN (IP „Oficiul Naţional al Viei şi Vinului”), dr., prof. univ. Anatol BĂLĂNUŢA (Catedra enologie, UTM), Andrei GURIN (Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice), Leonora OBADĂ, cercetătoare (Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură  şi Tehnologii Alimentare), solicitanţii – specialişti în vinificaţie din unităţile industriale din RM – au demonstrat cunoştinţe profunde privind legislaţia în domeniu; indicii calitativi, cerinţele, metodele şi specificul certificării produselor vitivinicole IGP/DOP.

Conform prevederilor probei practice a examenului, cursanţii au apreciat limpiditatea şi aspectul produselor IGP/DOP propuse pentru degustare; puritatea, intensitatea şi calitatea aromelor; puritatea, intensitatea, persistenţa şi calitatea gustului celor 8 tipuri de vin şi 2 tipuri de divin.

La încheierea examenului,  E. BREAHNĂ a ţinut să menţioneze că această promoţie de specialişti are o misiune foarte importantă – trebuie să deguste producţia vinicolă pentru a-i atribui calitatea de vinuri sau divinuri cu indicaţie geografică protejată şi celor de origine protejată. Efortul proaspeţilor degustători va fi o contribuţie concretă în promovarea blazonului de nobleţe al RM „Vinul Moldovei – o legendă vie”.

Noua promoţie de degustători, pregătiţi la FTMIA, se înscrie în activităţile desfăşurate de CFC al UTM privind formarea profesională continuă pe parcursul vieţii a cadrelor din diverse domenii.

(Visited 28 times, 1 visits today)