Un nou Laborator – cadou de Crăciun pentru FTMIA

Astăzi, într-o atmosferă de suflet, FTMIA a găzduit un eveniment de excepţie. La Catedra enologie a fost inaugurat Laboratorul de Apreciere Organoleptică a Produselor Vinicole.

Gazda solemnităţii, dr., conf. univ. Vladislav REŞITCA, decanul Facultăţii Tehnologie şi Management în Industria Alimentară (FTMIA) a ţinut să exprime profunde sentimente de gratitudine Guvernului RM, Băncii Europene de Investiții (BEI), Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol din RM „Filiera Vinului”, conducerii UTM pentru acest cadou de Crăciun de o valoare inestimabilă pentru pregătirea cadrelor de vinificatori la Catedra enologie.

Graţie investiţiei făcute în cadrul Programului „Filiera Vinului” de BEI în valoare de 70  mii euro şi cofinanţării în proporţie de 50 la sută din partea UTM, Laboratorul a fost renovat conform standardelor de calitate internaționale și dotat cu 14 cabine speciale, un pupitru profesoral, frigider, vesela de laborator, echipament TI şi o maşină de spălat vesela. Acestea vor permite ca în laborator să fie efectuate testări științifice a vinurilor, în special pentru aprecieri olfactive, cromatice și gustative. Utilajele de ultimă generație, similare celor din laboratoarele din Austria, Italia, Franța, vor permite o analiză obiectivă a produselor vinicole. Aici vor putea realiza lucrări de testare a vinurilor atât studenții și cadrele didactice de la UTM, cât și elevii de la școlile profesionale, colegiile, facultăţile cu profil vitivinicol ale instituțiilor de învățământ superior din ţară şi universităţile partenere ale UTM de peste hotare. Pentru a-şi perfecţiona măiestria, vor beneficia de serviciile laboratorului şi agenții economici din sector – prin programul de instruire continuă.

Oaspeţii de onoare ai evenimentului dr. hab., prof. univ. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, Jan VAPAAVUORI, vicepreședinte BEI, absolventul UTM Vasile LUCA, viceministru MAIA, au rosti tradiţionalele alocuţiuni inaugurale caracteristice solemnităţii și, împreună cu persoanele care i-au însoţit, au vizionat secvenţe de ieri şi de azi din istoria laboratorului. Apoi, sub îndrumarea dr., prof. univ. Anatol BĂLĂNUŢA, şef Catedră enologie, au degustat savoarea vinurilor Pinot şi Malbec (roada anului 2015), fabricate de studenţii şi profesorii catedrei în secţia minivinificaţie a FTMIA.

Ulterior, oaspeţii au luat cunoştinţă de cele 12 laboratoare ale Centrului de Cercetări Oenologice al Universităţii Tehnice din Moldova, renovate, modernizate și dotate în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol din RM „Filiera Vinului” în perioada 2013-2014, grație investiţiei de peste 1,3 mil. euro făcute de Guvernul, MAIA şi UTM, cu suportul BEI.

Acest semnificativ cadou de Crăciun, prin pregătirea cadrelor calificate în vitivinificaţie, va contribui la promovarea blazonului de nobleţe al RM „Vinul Moldovei – o legendă vie”.

(Visited 37 times, 1 visits today)