- UTM - https://utm.md -

Delicii de Crăciun

delicii de craciun - r

Tradiţional, în preajma sărbătorilor de iarnă, Catedra tehnologia şi organizarea alimentaţiei publice (TOAP), pregătește mici surprize pentru copiii angajaţilor.

În data de 17 decembrie 2016 au fost invitaţi 18 copii din clasele a II-a – a VI-a ai colaboratorilor FTMIA. În laboratorul tehnologia alimentelor, dr., conf. univ. Natalia SUHODOL, asistată de studentele gr. TA-133 Ecaterina ISPAS şi Ana BECU, a desfăşurat atelierul de creaţie „Delicii de Crăciun”. Purtând uniforme de bucătari, după instructajul iniţial, copiii au luat cunoştinţă de cantitatea de produse necesară pentru prepararea aluatului pentru copturi şi a glazurii, succesiunea operaţiilor tehnologice şi tehnicile de ornare a semifabricatelor.

Lect. univ. Lilia MORARI, maistrul de instruire Galina LUNGU, studentele gr. TA-132 Irina NOGAI şi Dionisia LUPOI, au făcut o demonstrație de confecţionare a turtelor dulci cu tiparul și i-au îndemnat pe pici să-şi pregătească fiecare câte trei copturi.

După o muncă intensă pe parcursul a două ore, cu responsabilitate şi sârguinţă, copiii s-au ales cu câte un brăduţ, o mănușă şi un fulguleţ de nea de toată frumuseţea.

Copiii au avut parte și de o surpriză. Au fost invitaţi la Centrul de excelență didactico-științific și de instruire continuă în domeniul alimentației publice, unde, în prezenţa părinţilor şi a bunicilor, după o scurtă iniţiere în bunele maniere şi servirea bucatelor, la o ceaşcă de ceai, au degustat din dulciurile confecţionate, apreciindu-și rodul muncii.

În final, sub îndrumarea profesorilor şi studenţilor, cu certificatul de absolvent al acestui master-class original, copiii şi-au împachetat câte trei prăjituri şi au plecat bucuroşi acasă, fiind îndemnaţi să-şi aplice cunoştinţele şi abilităţile dobândite pentru a-şi bucura părinţii cu delicii de Crăciun.

Evenimentul are o conotaţie deosebită, a specificat dr., conf. univ. Olga DESEATNICOV, şef Catedră TOAP. Meditând asupra subiectului evenimentului de anul acesta, ne-am propus urmăm povaţa chinezească: „Învaţă un om să pescuiască — şi îi va prinde bine toată viaţa” şi am organizat după un scenariu original acest atelier de creaţie „Delicii de Crăciun”. Graţie susţinerii financiare oferite de partenerul nostru tradiţional – reţeaua de magazine LINELLA, am confecţionat un set de şorţuleţe şi bonete, am procurat cantitatea necesară de produse alimentare şi i-am învăţat pe copii cum să le confecţioneze. Fiecare a primit în dar câte o diplomă de participare, o fişă tehnologică de preparare a deliciilor de Crăciun pentru părinţi şi bunici, un calendar-suvenir, un set de copturi şi… o fotografie comună. Dar nu mai puţin important este şi faptul că în cadrul acestui eveniment ei s-au împrietenit şi au căpătat o experienţă inedită, care le va rămâne în memorie.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)